NOVO SNAŽNO PODRHTAVANJE: Svi smo izletili iz kuće, ovo je strašno!

U središnjoj Hrvatskoj jutros u 6:28 sati zabilježen je  potres od 5.2 po Richteru, piše EMSC.

Potres je zabilježen na 50 kilometra sjeveroistočno od Zagreba na dubini od pet kilometara te 12 kilometara jugozapadno od Siska, na dubini od 2 kilometra.

Nedugo nakon prvog potresa osjetiila su se još tri, dva jačine 1,8 po Richteru te jedan 1,7 po Richteru

Potres je istjerao građane na ulice. U gradu Zagrebu su se oglasili alarmi na automobilima, a  prema prvim informacijama u stanovima je pričinio znatne štete, pomicao je  i rušio namještaj, slike sa zidova i sl.

“Pogodio nas snažan potres, nikada nisam ovo doživio. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima”, rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje za N1.



Potres se osjetio u Sloveniji, Karlovcu, Kutini, Bjelovaru, Ivani-Gradu, Rijeci,…

REAKCIJE GRAĐANA:

U redakciju portala Zagreb.info javila se čitateljica iz Petrinje, koju je potres probudio i isprve nije znala što se događa.

“U špajzi su porušene stvari, staklenke su po podu, djeca su mi se probudila”, rekla je, još uvijek vidno u šoku.

“Neugodno jako, probudilo nas je i nismo ni bili svjesni što se događa. Prošli put smo imali osjećaj kao da pored kuće prolazi veliki kamion, ali sada je bilo gadno”, rekla je čitateljica čiji su podaci poznati redakciji.

“Kao da mi je div skočio na krevet”, posvjedočio je čitatelj iz Kutine.

“Treslo se 15-20 sekundi, probudilo me”, napisao je jedan stanovnik Ivanić-Grada na stranici EMSC.

“Evo javljam vam se u vezi potresa. Suprug i ja smo jako osjetili potres, spavali smo i probudio nas je grozan zvuk i podrhtavanje, krevet nam se tresao i trajalo je par sekundi… Imamo četvoro djece, blizanke od 16 i pol su se probudile i jako prepale, a decki (10 god i 1 god i 8 mj) spavaju i nisu hvala Bogu nista osjetili. Pišem vam iz Brezovice, Grad Zagreb.”

“Javljam se iz Novog Zagreba, potres se osjetio jako. Međutim bio je drugačiji nego onaj najjači u Zgb. Više je podrhtavalo nego treslo kao prošli puta. Ko’ da se sada namještala zemljina kora a ne odvajala.”

VODITELJICA SEIZMOLOŠKE SLUŽBE:

Epicentar potresa, koji je rano u ponedjeljak zatresao i Zagreb, je 14 kilometara sjeverno- istočno od Gline, bliže Petrinji, rekla je Ines Ivaničić, voditeljica Seizmografske službe.

Potres se dogodio u 6, 28 sati, magnitude je 5 stupnjeva (po Richteru),  to je snažan potres, rekla je Ivančić za Hrvatski radio.

Uz napomenu, da se još radi na utvrđivanju njegove jakosti, Ivančić je potvrdila kako su, ako mu je magnituda bila pet stupnjeva, mogući i naknadni potresi.

Ako je magnituda bila pet, onda je  vrlo vjerojatno mogućnost naknadnih potresa, istaknula je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI