O NJEGOVIM RADNICIMA BRUJI CIJELA DRŽAVA! Misteriozni tajkun koji je ‘eliminirao’ Todorića

plodine.hr

Prema je godinama vrh ljestvice najbogatijih trgovaca, ali i Hrvata uopće držao donedavni šef posrnulog koncerna Agrokor Ivica Todorić, taj se trend promijenio njegovim padom, a prema analizi tjednika Lider na popisu deset najbogatijih Hrvata našao se prvi čovjek trgovačkog lanca Plodine Mile Ćurković koji je široj hrvatskoj javnosti prilično nepoznat premda radnici Plodina nerijetko javno istupaju žaleći se na radne uvjete. Ćurković se inače jedno vrijeme interesirao za preuzimanje Agrokorova trgovačkog lanca.

Rapidan uspon odvio se 2001. godine, kada mu Hypo banka daje prvi kredit. Danas njegovo trgovačko carstvo broji 84 supermarketa, a prošle godine poslovao je s prometom od 4,4 milijarde kuna, što je skoro deset posto rasta u odnosu na godinu ranije. Dobit mu je pak porasla na 110,5 milijuna kuna, a ove godine očekuje se i rast prihoda do šest posto dok će zarada biti na razini lanjske godine.

Plodine su ujedno prilično zadužena kompanija. Koncem 2017. godine ukupni kapital iznosio je oko 600 milijuna kuna, a kratkoročne i dugoročne obveze iznosile su preko dvije milijarde kuna od čega se najveći dio odnosi na kredite te obaveze prema dobavljačima. Predsjednik Nadzornog odbora Plodina Ćurkovićev je sin Luka, dok u tročlanoj upravi sjede Đozi Heberling i Mirjana Palada Kmetović.

Kako je sam u jednom od svojih javnih nastupa kazao, u Plodinama nitko nije postao rukovoditelj, a da nije počeo karijeru graditi kao pripravnik, a u ovom trgovačkom lancu danas posluje oko 3000 zaposlenih. Ono što je također zanimljivo jest da su ljudi kojima je okružen uglavnom porijeklom iz njegova rodnog Benkovca, a na rukovodećim pozicijama u tvrtki prevladavaju žene.

Ujedno, on ne spada u one poduzetnike o čijoj se imovini u javnom prostoru uvelike raspravljalo. Zna se tek da vozi Mercedesa S klase, te da nema osobnog vozača pa ni poroka, o politici stajališta nikada nije iznosio, a ono što se znade o njegovom privatnom životu jest tek crtica da mu je hobi ribolov.



“Vjerujem da ćemo za preuzimanje Konzuma biti najspremniji”, poručio je Ćurković svjestan potencijalne konkurencije u ovom slučaju.

Svoje je planove ovaj poduzetnik koji u javnom prostoru rijetko istupa objasnio u razgovoru za Novi list. A da ambicija itekako ima svjedoči upravo njegova poslovna biografija. Naime, Plodine je osnovao 1993. godine, a danas su one jedan od tri najveća igrača na domaćem tržištu maloprodaje koje je izrazito kompetitivno.

Inače, Ćurković je rođen u Benkovcu, gdje je karijeru počeo kao profesor informatike u srednjoj školi, a po struci je pak diplomirani ekonomist. Nakon rada u školi zapošljava se kao informatičar u zadarskoj tvrtki Plodine. Nedugo potom postaje šef riječke podružnice tvrtke, koja se zatim našla u problemima. On onda u zakup uzima riječko skladište koje naknadno kupuje i otvara svoj prvi diskont.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI