OBNOVA ZAGREBA NIJE SE POMAKNULA S MRTVE TOČKE! Iscurili šokantni podaci: Građani počeli s prevarama, ravnatelj izrazio zabrinutost

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Od razornog zagrebačkog potresa  prošlo je već više od godinu dana, točnije 383 dana, no obnova se još nije pomaknula s mrtve točke, sve i dalje stoji.

Samo je 9 privremeno izdanih rješenja za obnovu, a šef Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je rekao kako su po počele i prijevare oko procesa obnove.

U Zagrebu je oko šest tisuća zgrada sa žutom ili crvenom naljepnicom, a Nevena Rendeli iz udruge SOS Zagreb tvrdi kako obnove po trenutnom zasigurno zakonu neće biti.

Situacija je potpuno neprihvatljiva, kaže i sam Damir Vanđelić šef Fonda za obnovu.

Situacija s obnovom je zabrinjavajuća

Od 6500 zgrada, samo ih je 20 posto podnijelo zahtjev“Zabrinjavajuće je, znači da je za te građane proces kompleksan”, izjavio je. Brži je model, priznaje Vanđelić, kada građani sami krenu u obnovu.

Dolazi također i do nepravilnosti, a Fond je zaprimio nekoliko prijava nakon čega je otkriven pokušaj prevare.

Prevare s obnovom

“Pokušavalo se prijaviti da su izvođeni radovi tamo gdje nisu bili izvođeni radovi i tražila se novčana naknada zauzvrat. Mi smo to proslijedili u Općinsko državno odvjetništvo, time naš posao završava”, komentirao je.

Pritišću europski rokovi

Nova za obnovu, Hrvatska je dobila iz Europske unije, a kako je već poznato, da bi se od Europe dobio novac, moraju se poštivati rokovi.

“Moguće je da ćemo imati vremenski tjesnac da to sve završimo. Jedan mali dio novaca je u Fondu za obnovu, taj novac je otprilike 10 posto Fonda solidarnosti i ja se nadam da ćemo to u 18 mjeseci stići”, rekao je Vanđelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI