OD UČITELJICE DO PODUZETNICE Najbolja Mikro poduzetnica godine: Odlučila sam se prekvalificirati i stvoriti svoju priču

U Hrvatskoj je 70 tisuća poduzetnica, žena koje su odlučile pokrenuti svoju tvrtku ili obrt, prema analizi tvrtki i obrtništva u ženskom vlasništvu koju su pripremili Udruge Glas poduzetnika i Women in Adria povodom Svjetskog dana poduzetnica, 19. studenog.

Istaknuli su kako su žene u ovom sektoru zakinute navodeći kako je Hrvatska imala strategiju razvoja ženskog poduzetništva za period 2014.-2020. po kojoj ništa konkretno nije učinjeno dodajući kako niti jedna institucija ne prati subjekte u ženskom vlasništvu.

Poručili su da poduzetnice predstavljaju neiskorišteni ekonomski potencijal koji ima direktni utjecaj na BDP i demografski i kreiranjem radnih mjesta te da se država mora truditi ženama osigurati i olakšati da rade i zarađuju, “a ne da se političari natječu tko će im osigurati da budu samo majke kod kuće s djecom”.

HGK plaćam godinama, a nikad nisam ništa dobila 

Jedna od poduzetnica u Hrvatskoj je i Kristina Ukalović, ujedno i najbolja ovogodišnja poduzetnica u kategoriji Mikro poduzetnica, koja nam je ispričala s kojim se poteškoćama susreće, kako je skoro odustala od pokretanja vlastitog posla te što ju motivira da nastavi dalje.

Kao najveće izazove navodi visinu PDV-a, porez na dobit te brojna davanja koja moraju plaćati, a nemaju nikakvu podršku.



“HGK plaćam godinama, a ništa od njih nisam ikada dobila. Kad su se dijelili novci za žene poduzetnice dobila sam podršku od 5000 kuna i to je sve”, objašnjava vlasnica kozmetičkog centra Kris derma te vlasnica i ravnateljica Adrianus učilišta u sklopu kojeg je osmislila najnoviji program na verifikaciju, prvi takav u Europi za doškolovanje kozmetičara.

‘Dobila sam brojne odbijenice pa sam mislila odustati’

Početak joj nije bio nimalo lagan. Prilikom pokretanja vlastitog posla bilo je teško doći do sredstava za početak poslovanja jer za aparat s kojim je počela niti jedna banka joj nije htjela dati leasing, a distributer nije davao povratno osiguranje. No, u konačnici je uspjela pronaći banku koja joj je odobrila leasing na četiri godine.

“Tako da sam dobila brojne odbijenice i već sam mislila odustati”, ističe ova poduzetnica koja je već 21 godinu u beauty bussinesu.

Najveći izazov joj je bio uskladiti dom, obitelj, posao i edukcije. “Sada sam sve uspjela posložiti. Majka sam sina od 16 godina i sve je lakše, imam partnera koji me podržava pa je i to jedan snažan poticaj”, naglašava.

Dodaje kako nikada nije imala problema što je žena niti je osjećala da ju se drugačije tretira.

‘Odlučila sam se prekvalificirati i krenuti stvarati svoju priču’

Otkrila nam je i što ju motivira da nastavi dalje. “Motivira me biti inspiracija drugima, volim pomagati mladim, ambicioznim ljudima i pomoći im da njihove želje postanu stvarnost”.

Na pokretanje vlastitog posla odlučila se zato što pet godina nije mogla dobiti stalan posao u struci nakon što je diplomirala na Pedagoškom fakultetu, pa se odlučila prekvalificirati i krenuti stvarati svoju priču cjelovitog pristupa unutar beauty industrije.

Smatra kako prije svega treba fleksibilnije postaviti način izdavanja dozvola i potpora. “Svima bi trebalo biti stalo da ljudi žele raditi te bi i poticaji, krediti s manjim kamatama i manja davanja trebali biti za početak. Također bi se trebalo pratiti kakav si poslodavac, ako izvršavaš sve svoje obveze i plaćaš sve uredno da onda imaš i određene benefite. Treba ubrzati procese, kod nas sve ide sporo i traje sto godina!”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI