OD VOZAČA DO MILIJUNAŠA: Tajanstveni Slavonac, prijatelj bivše predsjednice i bogataš o kojem ništa ne znate

Možda nije najbogatiji Hrvat, no Ivan Komak vlasnik osječke Pivovare svakako je jedan od najimućnijih pivara u državi.

U medijima se rijetko pojavljuje, a podalje od očiju javnosti godinama gradi svoje poslovno carstvo, pažnju je plijenio zbog susreta s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, osim toga valja napomenuti kako je nedavno po treći put preuzeo direktorsku poziciju u ‘Pivovari Osijek’, nakon što je Zdeslav Bičanić opozvan s te pozicije. Tvrtka je u suvlasništvu slovačkog ‘Abrahama’ i ‘Osječke pivovare d.d’., dok je pak većinski vlasnik ‘Osječke pivovare’ Diana Črčanjić preko svoje tvrtke ‘Ditta Trade’ iz Jurdana, u općini Matulji.

Komak je od 2011. godine na čelu tvrtke ‘Prvo hrvatsko pivo’, kojoj je bio vlasnik do 2014. godine, kada ju je preuzela slovačka tvrtka ‘Bauer’, a Bičanić je pak ostao prokurist ‘Osječke pivovare’, kojoj je na čelu Petar Paulik.

Sve te transakcije odvile su se tijekom prošle godine , no znatno su zanimljivija neka ranija događanja, kada govorimo o obitelji Komak. Naime, svojedobno se cijela obitelj Komak našla na optuženičkoj klupi osječkog Županijskog suda, konkretnije pred sucem su se okupili Ivan Komak, njegova supruga Anica, kći Andreja, sin Ivica i rodbinski povezan Domagoj Njegovan, koji su optuženi za malverzacije oko isplate predujma dividende u ‘Pivovari Osijek’. Komaka, njegovu suprugu i djecu sumnjičilo se i za zloporabu položaja i ovlasti te za pranje novca u supruginoj tvrtki ‘Kajsija’. Iako su svi uglas tvrdili da nisu krivi, u optužnici se navodilo da je tražena isplata predujma dividende 2009. i 2010, iako se znalo da na to nema prava jer je tvrtka ranijih godina poslovala s gubitkom. U 2007. gubitak je iznosio 8,8 milijuna kuna, a godinu kasnije 947.000 kuna. Prema optužnici svojim potpisom isplate su Komaku odobrili sin, kći i članovi Nadzornog odbora Njegovan i Luka Tatić koji je u međuvremenu preminuo. Time je direktoru na račun ukupno sjelo 5,7 milijuna, a malim dioničarima 538 tisuća kuna. Komak je prema svjedočenju voditeljice financija Jadranke Lončarević smatrao da su te transakcije zakonite. I na račun tvrtke ‘Kajsija’ isplaćeno je 2010.godine 4,7 milijuna kuna, a sumnjalo se da je Komak kasnije na istu fiktivno prenio većinu svojih dionica. Ukupno 4,9 milijuna kuna od predujma, Komak i supruga, kao odgovorna osoba u ‘Kasiji’ iskoristili su – kako se sumnjalo – za zatvaranje kredita kojega je Komak podigao za kupovinu dionica Pivovare. Dionice se kasnije prenose na poduzeće ‘Dita Trade’, čija je osnivačica Zdenka Tatić, supruga Luke Tatića, člana NO Pivovare, koji je umro.

Inače, Komak se u ‘Osječkoj pivovari’ zaposlio kao vozač i to davne 1977. godine s navršenih 27 godina, a s vremenom postao je vlasnik pivovare u kojoj se nekoć proizvodilo 400 tisuća hektolitara piva. Komak je inače, u jednoga od najvećih slavonskih tajkuna stasao iz Jelisavca, skromnog sela, nedaleko od Našica, u kojem prevladavaju Slovaci. Tamo ovaj poduzetnik i danas obitava zajedno sa svojom obitelji, a mjestom u kojem je i prilično cijenjen, kruže glasine kako se obogatio u čuvenoj pretvorbi, kada je kupio 36 posto dionica Pivovare. Kako je Komak zaradio prvi milijun, pitanje je na koje se odgovor teško dobiva. On u javnom prostoru nikada nije bio odveć riječit, te je samim time ostavio prostor za nagađanja. Neki će reći da je novac uštedio, neki pak da ga je posudio od rodbine, dok drugi pričaju kako je lovu zgrnuo ilegalnom punionicom u vrijeme dok je radio kao vozač. Zbog Pivovare je Komak, pisalo se svojedobno, ušao u sukob i sa Branimirom Glavašem koji mu je namjeravao pomrsiti račune. Naime, upravo je on s par partnera ovladao većinskih paketom, i kada je pomislio da se voda okreće na njegov mlin, Komak je uspio preuzeti Pivovaru, no kada je Glavaš spoznao što se dogodilo ulazi u sukob s Agencijom za restrukturiranje i razvoj te traži reviziju njihove procjene vrijednosti Pivovare pa preko noći ‘Slavonska banka’ provodi revalorizaciju otplaćenih kredita Osječke pivovare i tako postaje vlasnica 47 posto njenih dionica. Istovremeno, Hrvatski fond za privatizaciju donosi novu procjenu vrijednosti ‘Osječke pivovare’ te je s prvotnih 5,25 diže na 13,7 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Komaku to donosi probleme, jer 36 posto dionica koje je imao, manevrima je svedeno na skromnih pet posto, nakon čega se raspisuje i referendum kojega je prema pisanju medija nadzirao Glavaš, a na njemu su pak mali dioničari donosili odluku o tome hoće li svoje dionice prodati čuvenom Josipu Guciću uz Glavaševi asistenciju. I doista, Gucić tada ne samo da kupuje Pivovaru, već i pola Slavonije.Spletom okolnosti, Komak kasnije ipak uspjeva ostvariti apsolutnu kontrolu nad poduzećem, iako se tvrdilo da nije platio njegove dionice, zbog čega su prosvjedovali i radnici Pivovare u strahu za svoja radna mjesta i budućnost poduzeća. „Sve počinje 1999. godine, kada je Ivan Komak s prijateljima potpisao kupoprodajni ugovor s Pivovarom, ali kako nisu plaćali dionice na koje ih je obvezivao ugovor, on je raskinut 2006. No tu kreću apsurdi: on i dalje ima upravljačka prava jer je krivotvorio iskaznicu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva”, tvrdio je svojedobno Darko Andrašek s funkcije predsjednika radničkog vijeća Osječke pivovare, uz opasku da Komak, kao bivši vozač raspolaže sa devet posto dionica, iako ih nije sve platio, a upravljačka prava prema njemu, koristio je za izvlačenje što više novca.

„Komak je pritvoren zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, pranja novca, mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućnost počinjenja novih kaznenih djela. Nakon što su svjedoci ispitani taj razlog za pritvor je nestao, a potom je dao ostavku kako bi otklonio mogućnost počinjenja novih kaznenih djela. Zato su ga pustili neka se brani sa slobode, a njemu je to samo novi povod za osvetu onima koji se bore protiv njega, a to smo mi radnici. Na mjesto direktora postavlja svoje ljude i to preko Nadzornog odbora koji čine njegova obitelj, rodbina i prijatelju. Sada je na tom mjestu mladić od tridesetak godina, koji nema pojma gdje je došao, ali je svejedno nakon dva dana dao otkaz radnici koja je u firmi već trideset godina“, tvrdio je također Andrašek, dodajući da su bez posla ostajale osobe koje su nepravilnosti prijavljivale, a uz to navodio je poimence i sve koji prema njegovim spoznajama stajali iza Komaka. Na tom su se popisu, među ostalima, našli Josip Đakić i Vladimir Šeks.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI