Odabran je najbolji grad za život u Hrvatskoj! Grade se stanovi za mlade, ulaže se u obrazovanje, stresa nema…

Drugi je grad u Hrvatskoj po zaposlenosti, ima najveći udio studenata među mladim stanovništvom, a natalitet je ovdje veći nego mortalitet… Najboljim gradom za život u Lijepoj našoj, prema nedavnom izboru portala gradonačelnik.hr, proglašen je Čakovec!

Gradiću u srcu Međimurske županije i ove se godine našao u top pet najboljih gradova na temelju izdvajanja sredstava iz proračuna namijenjenih obrazovanju, socijalnoj politici i mladima (50,57% proračuna). U top pet je gradova po iznosu stipendija i školarina, ali i po efikasnosti gradske uprave, odnosno prosjeku ukupnih prihoda grada po zaposlenome.

Osim toga, već dugi niz godina obrazovanje i njegova kvaliteta nameću se kao prioritet u politici gradske uprave pa je u Proračunu za 2020. godinu za obrazovanje, bez plaća zaposlenih u školama, predviđeno nešto preko 60 milijuna kuna, što je 22 % ukupnog proračuna grada.

Unatrag dvije godine, Grad je u ustanovama kojima je osnivač izgradio nove jaslice, dogradio dva vrtića te ih nekoliko obnovio. Izgrađena su i dva nova privatna vrtića, a ukupno je u predškolskim ustanovama smješteno oko 80 posto sve djece vrtićke dobi koja žive na području grada.

Već 2015. osnovnoškolcima počeli su se kupovati obvezni udžbenici, a kako je taj projekt država preuzela na sebe od ove školske godine svakom čakovečkom osnovnoškolcu plaćene su radne bilježnice, geografski atlas te pribor za tehnički odgoj.



Od ove godine u Čakovcu su uveli i nove demografske mjere pa za svako drugorođeno dijete u obitelji Grad daje pet tisuća kuna, a praksa koja je još ranije uvedena jest darivanje svakog novorođenog djeteta s iznosom od tisuću kuna. Obitelji s više djece imaju pravo i na popuste u dječjim vrtićima i školama (produženi boravak), za četvrto i svako slijedeće dijete vrtić i produženi boravak su besplatni. Sve ove aktivnosti rezultiraju mjerljivim neposrednim i posrednim pokazateljima pa je tako Čakovec danas grad koji ima najveći postotak obuhvaćenosti djece predškolskim obrazovanjem u odnosu na broj rođene djece u zemlji, a imaju i najveći broj studenata s obzirom na broj stanovnika.

U posljednjih pet godina na području Čakovca i okolnih općina povećana je stanogradnja. Grade se novi stanovi i obiteljske kuće u koje doseljavaju mlade obitelji. Prema pokazateljima nadležnih službi, unatoč iseljavanju u Čakovcu se broj stanovnika povećava te će sigurno, tvrde u gradskoj upravi, nakon obavljenog popisa stanovništva broj stanovnika najsjevernijeg županijskog središta u Hrvatskoj biti veći od današnjih službenih 27.820 stanovnika, koliko ih ima prema popisu iz 2011. godine. Uostalom, Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem se kontinuirano više ljudi rađa nego umire.

Čakovec je, a na to ukazuju brojni pokazatelji i nezavisne analize, uistinu grad po mjeri svojih stanovnika te sredina u kojoj se istovremeno može lijepo živjeti (među pet najboljih su i po prosječnom vitalnom indeksu 112,71%), graditi poslovna karijera te sigurno podizati obitelj i kvalitetno obrazovati djeca, poručuju iz gradske uprave, prenosi gradonačelnik.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI