ODNOSI PREMIJERA I MINISTRA “NA DISTANCI”? Plenković nije oprostio Božinoviću što nije očistio kadrove Vase Brkića iz policije?

Foto: Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović godinama je slovio kao jedan od najpovjerljivijih osoba Andreja Plenkovića.

No, očito ima problema u odnosu ove dvojice jer prema izvorima ističe se kako Plenkovića u posljednje vrijeme iritira policijski sustav kojeg Božinović nije očistio od kadrova Milijana Brkića.

Plenković je nedavno jasno dao do znanja svojem ministru da je desetak ljudi koji su bili uključeni u istrage Varginih ilegalnih aktivnosti u više od 24 mjeseca ipak moglo doći do nekih podataka kojima bi se moglo utvrditi tko je i zašto nazivao Brkićeva kuma i bivšeg Tolušićeva vozača da prenese Vargi informacije o tome da je u opasnosti.

Također, problem je nastao još većim u onom trenutku kada je Božinović vratio Josipa Ćelića na poziciju savjetnika te prvog čovjeka Stožera za zaštitu državne granice.

Podsjetimo, Josip Ćelić bio je akter u snimci koja je dospjela u javnost kada ga je zaustavio policijski presretač dok je vozio nevjerojatnih 164 km/h na cesti gdje je ograničenje 50 kilometara na sat. No sud u Zadru je ipak oslobodio Ćelića tvrdeći kako u trenutku opasne vožnje je bio na “službenom tajnom zadatku”.



Ćelićev potencijalni povratak u Plenkovićevoj se Vladi sve više problematizira, baš kao što se problematizira i uloga pomalo zaboravljenog Damira Truta. Kad je riječ o Brkiću, premijer vjeruje kako je o njemu sve jasno i na temelju površnog pregleda javno obznanjenih primjera pucanja istraga iznutra. Minimalno tri afere nisu dočekale sudski postupak, pa ni poravomoćnu presudu, baš zbog pucanja istraga, i to onih unutarnjih.

Plenković zamjera Božinoviću to što nije uspio staviti policijsku strukturu pod kontrolu aktualne vladajuće garniture iako je za to imao dovoljno vremena. Još je ljetos Plenković od njega zahtijevao da pronađe krticu u slučaju Rimac, no Božinoviću su i tu ruke vezane, po svemu sudeći zbog slične kadrovske mreže koju Plenković nastoji razbiti, dok Božinović to ne provodi onako kako je to predsjednik Vlade zamislio jer smatra da to nije dobro ni za državu ni za njega samoga, pa ni za HDZ i Plenkovića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI