OGROMNE CIFRE U IGRI: Biti župan i nije tako loše! Moglo bi vas iznenaditi koji je najplaćeniji

Patrik Macek/PIXSELL

Župani na svakim lokalnim izborima su manje eksponirani nego što su gradonačelnici. Obzirom da je politički život u županiji dosta mirniji odlučili smo provjeriti kakva su financijska primanja.

Apsolutan rekorder je HDZ-ov Ivan Anušić koji je župan Osječko-baranjske županije koji prima 19 975 kuna. U Šibensko-kninskoj županiji HDZ-ov Goran Pauk ima plaću od 18 281 kunu te je ponio titulu najplaćenijeg dalmatinskog župana.

Jedan od najplaćenijih župana svakako je onaj zagrebački. Naime, plaća Stjepana Kožića je 18.256 kn, a s obzirom na ovogodišnju konkurenciju i broj kandidata iz jakih stranaka, Kožić će morati jako potegnuti ukoliko želi sačuvati svoju poziciju.

Župan požeško-slavonski, Alojz Tomašević, izbačen iz HDZ zbog presude za zlostavljanje supruge, zarađuje 17418 kuna. Alojz je kao mladić bio konobar u inozemstvu, ali bio je probitačan kao i danas, pa je tamo napredovao i do šefa sale. Ambiciozni Požežanin dogurao je u ratu do brigadnog generala, a kasnije je uspio diplomirati i ekonomiju te postati župan. Hoće li mu ta životna dovitljivost biti dovoljna da i bez HDZ-a osvoji vlast, preostaje nam za vidjeti.

Na dobroj plaći nalazio se i  istarski župan i donedavno zastupnik u Europskom parlamentu. Svoju plaću od 17153 kune prepustio je zamjeniku. Međutim, mogao bi uskoro ostati bez obje. Europski parlament 9.03.2021 tražio je skidanje imuniteta zastupniku Flegi na zahtjev Vrhovnog suda RH zbog sumnje u nezakonite isplate plaća u Gradu Buzetu.



Tu su još i  brodsko-posavski župan Danijel Marušić mjesec privede kraju s primanjima od 16.370 kn.  Međimurski župan Matija Posavec ima plaću od 14.980 kn, a odmah iza njega je karlovački župan Jelić s 14028 kuna.

Međutim, najskromniji župan od svih bez premca je Radimir Čačić koji kao varaždinski župan prima volontersku naknadu od 8000 kn.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI