ON ZNA SVE PREMIJEROVE TAJNE: Plenković ne smije smijeniti Božinovića

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Markovu trgu obratili su se javnosti u vezi s pucnjavom ispred Banskih dvora u kojoj je ranjen policajac.

Premijer je rekao da se radi o teškom pokušaju ubojstva te da ranjenom policajcu želi brzi oporavak, no pritom je odbacio odgovornost ministra policije Davora Božinovića kojega je prije samo 20-ak dana pozivao da bolje osigura Markov trg, nakon što je na njega europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić iskrcao lubenice iz kombija kojim je stigao pred zgradu Vlade.

Da bi Božinović trebao preuzeti odgovornost, kažu pak oporbeni saborski zastupnici, ali i razni analitičari te stručnjaci.

No, od toga, kako ističu u Vladi, nema ništa, Božinović je najvažniji suradnik predsjednika Vlade, on je Plenkovićeva desna ruka i s njime se premijer savjetuje o svim značajnim temama. S Božinovićem je Plenković sastavljao svoju novu vladu, rekonstruirao onu prethodnu, i upravo u njemu vidi svojeg najlojalnijeg suradnika koji se na srpanjskim parlamentarnim izborima pokazao kao vrhunski operativac. Na tim je izborima Božinović više nego dobro prošao, a osim toga simpatije javnosti, ali i HDZ-ovaca osvojio je tijekom borbe s prvim valom koronavirusa.

Međutim, dio javnosti nakon ove evidentne sigurnosne ugroze prisjeća se bivšeg premijera Ive Sanadera koji je zbog brutalnog ubojstva Ivane Hodak smijenio dva ministra i ravnatelja policije. Sanader je tada smijenio ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića, ministricu pravosuđa Anu Lovrin, a na čelo policije, umjesto Marijana Benka, tada je došao Tomislav Karamarko. Zanimljivo, iako Božinović ostaje na poziciji ministra, par dana prije pucnjave na Markovu trgu iz Vlade je priopćeno kako umjesto njega brigu o nacionalnoj sigurnosti preuzima Tomo Medved, koji je postao novi član Vlade za nacionalnu sigurnost.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI