OPORBA UDARILA NA PREMIJERA I PREDSJEDNIKA: Plenković bez nas nema kvorum, a Milanović ne može predlagati kandidate mimo procedure i zakona

Zastupnici oporbe u petak su ustvrdili da nisu išli na rušenje kvoruma u Saboru, iako su mogli zbog odsutnosti jedne zastupnice, dok su premijeru Andreju Plenkoviću poručili kako je očito da bez opozicije nema kvorum.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta poručio je kako ne stoje “plitki spinovi” premijera Plenkovića da su u oporbi ljuti i frustrirani. “Mi smo tu da odradimo odgovorno svoj posao, međutim, druga strana se često politikantski ponaša i docira”, kazao je dodavši kako će zastupnici Domovinskog pokreta i dalje podržavati ono što je dobro.

“Kada je tema bila prisilna naplata članarina u HGK-u s pravom smo se bunili, a optuženi smo da iskorištavamo bolest jednog zastupnika. To je bilo izuzetno nekorektno, a danas smo pokazali da se ne ponašamo kao vladajući”, zaključio je Bartulica.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja ustvrdio je kako je opozicija spremna pružiti ruku i biti konstruktivna oporba. “To ne znači da ćemo ubuduće držati kvorum vladajućima, jer to nije naš zadatak. Ako Plenković nema odgovarajuću većinu neka pokuša nešto napraviti u Saboru, neka više ne govori da je opoziciju potukao do nogu na izborima jer je očito da bez opozicije nema kvoruma ni većine za izglasavanje zakona”, dodao je.

Nesuglasice oko načina izbora predsjednika Vrhovnog suda



Nikola Grmoja je poručio da se predsjednik Republike ne može ponašati samovoljno i predlagati kandidate mimo procedure i zakona. “Ako mu se ne sviđaju kandidati koji su se javili, može se raspisati novi natječaj, ali sigurno u Hrvatskom saboru nećemo legalizirati kršenje zakona. Nećemo podržati prijedlog koji će doći mimo natječaja, naglasio je Grmoja.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka napomenula je da Milanović ima neupitnu ustavnu ovlast predložiti predsjednika Vrhovnog suda, no zakonska procedura predviđa da kandidata izabere među onima koji su se javili na natječaj Državnog sudbenog vijeća (DSV). “Ako bi predsjednik zaobišao tu proceduru, osim sa zakonskog to bi bilo upitno i sa stajališta cilja da se taj izbor učini transparentnijim i da sudjeluju neovisna tijela kao što je DSV. Ne bi bilo dobro da predsjednik predloži kandidata mimo procedure jer bi se vratili na staro i netransparentno, odnosno da predsjednik s vladajućima bira predsjednika Vrhovnog suda”, ustvrdila je Benčić.

Dalija Orešković kazala je kako je “GRECO je 2014. godine dao preporuke Hrvatskoj kako bolje urediti postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda da bi se smanjio utjecaj politike. Situacija u kojoj predsjednik, pozivajući se na svoju ustavnu ovlast, iz šešira bira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda po svojoj volji dodatno potkopava percepciju neovisnosti pravosuđa. Ponovno smo pogazili zakonski propisani izbor i proceduru pogazili i dali prednost političkom odabiru odgovarajućeg kandidata”.

Podsjetimo predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak u gostovanju na NOVA TV komentirao izbor predsjednika Vrhovnog suda. Upitan hoće li prihvatiti prijedlog imena koja su mu dostavljenja, predsjednik je ustvrdio kako “To nije prijedlog i neću prihvatiti niti jedno ime, niti jednu od tih osoba.”, te dodao: “Ništa osobno, dakle njih je poslao DSV. Radi se o ozbiljnoj devijaciji. Kandidati su… razmišljam o tome neko vrijeme. Nastojim da na vrijeme izađem s imenom koje ja predlažem, koje zadovoljava moje kriterije i prihvatljivo je i vladajućoj većini i opoziciji. O tome planiram razgovarati i s premijerom i s predsjednikom SDP-a. Tako da ne idem s kandidatom koji je prst u oku, primjerice HDZ-u. Trebamo pronaći neki kompromis. To je zapravo dužnost s relativno malim ovlastima. Tu ljudi naprosto puste korijenje. Ovi su se prijavili kao na muzičkoj stolici u zadnjoj minuti.

Upitan pomtom zašto nije taj zakon poslao na ocjenu ustavnosti Ustavno sudu kazao je kako je taj zakon bespredmetan i nema nikakav utjecaj na dužnost predsjednika da predlaže kandidata. “Kao da nabavljamo ugljen. Ta zakonska odredba je donesena iz Bog te pitaj kakvih motiva. U priču je uključen DSV, ali bez ikakvih ovlasti”, dodao je Milanović.

Upitan pak što će onda biti s izborom predsjednika navedenog suda dodao je kako kandidate neće sada odbiti, ali kako to za njega trenutno ništa ne predstavlja.

“Mog kandidata doznat ćete na vrijeme. Kandidat za kojeg se odlučim može zapeti u Saboru, a može i proći. Ime možemo očekivati brzo, ali ne sigurno kako je bilo prije četiri godine. Tada je aktualni predsjednik Vrhovnog suda u zadnjoj minuti izabran. Kako je došlo do toga? Reći ću vam i to. Zato što je predsjednica imala svog kandidata koji nije bio prihvatljiv Plenkoviću. Predsjednica je onda predložila zadnji tren aktualnog kandidata koji je izabran u roku od dva dana. To je loše. Ja želim da osoba koju ja predložim bude neko vrijeme u javnosti. Ta osoba ne mora biti iz sudačke prakse”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI