OSAM GODINA SLOBODE! Evo kako je tada Milanović reagirao na puštanje Gotovine i Markača

Na današnji dan, prije osam godina oslobođeni su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Sudac Theodor Meron zaključio je da operacija Oluja kojom je Gotovina zapovjedao u kolovozu 1995. nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju protjerivanje Srba iz Kninske krajine, te kako granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca nisu bili nezakoniti, poništivši tako suprotan nalaz prvostupanjskog vijeća.

Izlazak na slobodu i euforija Hrvata

Tako je 16. studenog 2012. godine donesena oslobađajuća presuda, a generali su pušteni na slobodu odmah nakon što ih je Žalbeno vijeće Haškog suda za egzodus stanovništva srpske nacionalnost s područja takozvane Krajine proglasilo – nevinim.

Prvostupanjska kazna od 24 godine zatvora za Gotovinu i 18 godina za Markača tada je poništena, a velika pobjeda za ove heroje i Domovinski rat ostvarena. Na glavnom zagrebačkom trgu, generalima je upriličen veličanstven doček i euforija mjerljiva jedino sa posljednjim dočekom nogometne reprezentacije, pri čemu su se među stotinu tisuća okupljenih miješale suze i smijeh.



Povijesne izjave: “Okrenimo se budućnosti”

Sve je kulminiralo kada su se generali obratili okupljenima u središtu Zagreba, a povijesna obraćanja pratila su se u cijeloj Hrvatskoj. Iako je oslobađajuća presuda značila da su dvojica generala godinama nedužni bili iza rešetaka, Ante Gotovina pronašaio je snage za izgovoriti optimistične riječi koje se i danas pamte:

“Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na ‘i’. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno”, poručio je s pozornice general Gotovina i zahvalio hrvatskim institucijama na podršci.

Nakon Gotovine, okupljenima na Trgu obratio se i general Markač.

“Moram zahvaliti svima koji ste bili uz nas kada nam je bilo najteže. U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam i bilo mi je puno lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog poduhvata i da su Hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile svoju domovinu“, rekao je Markač.

Srbija šokirana, tadašnji premijer hrvatske – presretan!

I dok je Hrvatska slavila, Srbija je zbog oslobađanja generala bila u nevjerici. Izjave njihovog tadašnjeg političkog vrha po svemu su se razlikovale od izjava Ive Josipovića, tada hrvatskog predsjednika i Zorana Milanovića, u to doba hrvatskog premijera.

“Pao nam je kamen sa srca jer imamo srce. Trajalo je 17 godina i važno je da ljudi idu kućama svojim obiteljima, ali važno je i za Hrvatsku jer u svemu je bilo dosta presedana i dosta politike. Odluka je bila podijeljena – 3:2, što samo govori kako je tanka crta između uspjeha i neuspjeha, istine i neistine, pravde i onog što vidimo kao nepravdu. Ovdje se očito radi o dvojici nevinih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio težak i krvav, no pravedan što se Hrvatske tiče. Bilo je grešaka za koje je odgovorna hrvatska država, a ne Markač i Gotovina. Hrvatska će taj dug pravde i ispuniti, a Markaču i Gotovini hvala što su ovoliko izdržali za Hrvatsku!”, kazao je tada ushićeno Zoran Milanović.

Uživanje u slobodi

Generalski dvojac tako već osam godina uživa u zasluženoj slobodi, iako na posve različite načine. Dok general Mladen Markač ne izbjegava javnost, a osobito ga se moglo vidjeti u šatoru pred ministarstvom branitelja 2015. kada je dolazio suborcima pružiti podršku, general Ante Gotovina potpuno se okrenuo privatnom biznisu i obitelji slijedeći svoju izjavu koju je tada dao na trgu „rat je gotov, okrenimo se budućnosti“.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI