OSUĐENI VARGA NIJE RADIO SAM! Tko su poduzetnici i političari s kojima ga se povezivalo?

FOTO: cropix

Na osječkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda u zaboravljenoj aferi SMS. Temeljem te presude bivši politički informatičar Franjo Varga, i nekadašnji vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić proglašeni su krivima. Varga je osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od tri i pol godine, dok je Curiću, koji je ujedno i kum bivšeg drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, dosuđena dvogodišnja zatvorska kazna.

Iz optužnice proizlazi da je Varga kreirao lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, a po toj prepiski Cvitan je navodno pokušavao ishoditi osuđujuću presudu za Zdravka Mamića. Kako stoji u optužnici ovaj informatičar tu je komunikaciju kreirao s namjerom onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom procesu protiv braće Mamić, Milana Pernara i Damira Vrbanovića za izvlačenje minimalno 116 milijuna kuna iz Dinama. Podsjetimo, riječ je o procesu koji se vodio u Osijeku, a tom famoznom prepiskom Mamić je mahao na konferenciji za tisak večer prije no što je zbrisao u BIH, odnosno večer prije nego mu je izrečena presuda.

Inače, na suđenju Vargi kao svjedoci pojavljivali su se i Brkić, ali i bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, a afera SMS u javnom je prostoru opisivana kao početak kraja Milijana Brkića. U vrijeme dok je Varga boravio u privoru u medije su dospjeli i njegovi navodni iskazi u kojima se mogla vidjeti pozadina njegova odnosa ne samo s Mamićem, već i sa Karamarkom, Brkićem te Ivicom Todorićem koji je također bio jedan od svjedoka u procesu. U iskazu istražiteljima, koji su ispitivanje nad njime proveli zbog sumnje da je izradom lažnih SMS-ova u slučaju Mamić odgovoran za sprječavanje dokazivanja, Varga je između ostaloga kazao da je suradnik FBI, ali i Karamarkov čovjek od povjerenja. Za Karamarka je navodno pisao dio HDZ-ova programa, vodio neke istrage vezane za članove stranke te dao dokaze da je HDZ zbog Apisa na izborima zakinut za nekoliko mandata. Brkiću je prema tim iskazima pomagao tako što je istraživao jednu njemu blisku osobu, a uz to navodno mu je pomogao da mu ne uzmu diplomu provodeći istrage protiv profesora koji su odlučivali o slučaju Brkićeva plagiranja diplomskog rada, a na e-mail adresu dostavio mu je kako je navodno rekao rezultate istrage. Pisalo se jedno vrijeme kako je Varga preko servera prijetio bivšoj šefici Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa Daliji Orešković, kako Povjerenstvo kojim je ravnala ne bi donijelo odlugu protiv Karamarka što se na koncu ipak dogodilo.

Novac kojega se domogao od Mamića, Varga je investirao u kuću, a Todorić ga je sam angažirao. Varga je u svoj iskaz upleo i Brkićeva kuma, Blaža Curića koji je također boravio u istražnom zatvoru, a njega je pak opisao kao svoju poveznicu sa Zagrebom. Varga je inače bivši MUP-ov informatičar kojemu su kroz karijeru pomagali Karamarko i Brkić, koji su osobno priznali poznanstvo s njime.

Varga je prema policijskim izvorima u MUP-u bio nagrađen kao perspektivan informatičar, koji je razotkrio mrežu pedofila, a za njega je tvrdi naš izvor iz policije uistinu bio zainteresiran FBI. Premda u Ravnateljstvu policije ne nalaze traga njegovim nagradama, o kojima se u policijskim krugovima govori, u MUP-u je navodno kao informatičar bio zaposlen od 2009.do 2012.godine, nakon čega mu je po sili zakona prekinut radni odnos



Oni koji su s Vargom imali kontakta opisuju ga kao osobu koja se voli hvaliti sa svojim poznanstvima u svijetu visoke politike  može se čuti da Varga definitivno nije radio sam.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI