Otac preminule Šeherezade još uvijek čeka pravdu. Odvjetnik obitelji opisao nam je kronologiju slučaja

Prošlo je više od 100 dana i noći kako Enver Beka spava na Trgu bana Josipa Jelačića i traži pravdu za svoju kćerku Šeherezadu koja je umrla u bolnici Rebro (KBC Zagreb) zbog, prema njegovim riječima, greške liječnika.

Enver i dalje čeka poziv premijera Andreja Plenkovića koji mu obećao pred kamerama ou vrijeme izbora za Hrvatski sabor da će ga primiti. Kraj godine je na vratima, trgovine i mediji polako stvaraju kakav, takav božićni ugođaj u ovoj nesretnoj 2020. Upravo bi Enveru najljepši poklon bio istina o smrti njegove kćeri Šeherezade i priznanje odgovornih osoba.

Enver tvrdi da je dokumentacija koju su mu poslali lažna te ističe da se u njoj ne navode osnovne informacije kao što su ime i prezime, datum rođenja, itd.

Kad bi doktor javno priznao grešku, otišao bi kući 

“Čija je?”, pita se Enver i dodaje da ga ne zanimaju novci već samo traži pravdu za svoju kćer. Njegova priča već četiri godina prolazi ispod radara svake institucije pravne države.

Ministar zdravstva Vili Beroš, prema Enverovim riječima, sve zna i nije mogao vještačiti jer je dokumentacija nepotpuna što je potvrdio i Medicinski fakultet u Splitu. Iz Ministarstva pravosuđa su, kako kaže, tvrdili da nije predao kaznenu prijavu, a Enver ju stalno ima pri ruci kao dokaz da ju je predao.



“Sve sam i Vladi dostavio. Čak i kad bi doktor javno priznao grešku, otišao bi kući”, rekao je Enver.

Enverov odvjetnik, Toni Ivandić, kojeg smo zamolili da komentira cijeli slučaj za portal Otvoreno rekao je kako ne želi ulaziti u komentiranje pravosudnih odnosa, ali nam je u kratkim redovima opisao cijeli postupak.

“U ime stranaka Envera Beke i Emine Bajrić podnio sam dana 19.02.2019.g .nadopunu kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog smrti mldb. Šeherezade Bajrić odnosno sumnje u počinjenje kaznenog djela, ‘Nesavjesno liječenje’, opisano u članku 181.stavku 1. I 4 Kaznenog zakona. Napominjem da je ovo bila nadopuna kaznene prijave koju su moje stranke podnijele 10.08.2016.g.”, napisao je Ivandić.

Dodao je kako su izviješteni da je nadležno državno odvjetništvo naložilo provođenje medicinskog vještačenja.

Podsjetio je kako je u ime stranke Envera Beke, Emine Bajrić i članova njihove obitelji podnio tužbu protiv KBC Zagreb Općinskom građanskom sudu u Zagrebu dana 11.09.2018.godine sa zahtjevom naknade štete zbog smrti mldb. Šeherezade Bajrić.

U predmetnom postupku održano je pripremno ročište dana 11.11.2019. g., a slijedeće je odgođeno uslijed proglašenja pandemije (zakazano za dan 29.04.2020.godine).

“Prije pokretanja postupka imali smo problema sa pribavljanjem cjelokupne medicinske dokumentacije od KBC Zagreb za Šeherezadu Bajrić iako je navedeno pravo obitelji zajamčeno odredbama Zakona o zaštiti prava pacijenata te smo bili primorani obratiti se i Ministarstvu zdravstva.”

Vjerodostojnost medicinske dokumentacije predmet provjere

“KBC Zagreb je medicinsku dokumentaciju dostavio Općinskom građanskom sudu tek 12.03.2020. godine nakon što im je Sud navedeno ponovno naložio (prvi put naloženo rješenjem suda 11.11.2019 u roku 30 dana) dok sam ja kao punomoćnik obitelji navedeno tražio dana 03.01.2019.g. i dana 29.01.2019. godine te na navedeno ukazao Ministarstvu zdravstva-Zdravstvenoj inspekciji dana 19.02.2019.godine. Cjelokupnost i vjerodostojnost dostavljene medicinske dokumentacije je predmet provjere sa naše strane,te u navedeno ne mogu konkretnije ulaziti obzirom da će isto biti predmet postupka pred Sudom”, napisao  nam je Ivandić.

Napomenuo je da cjelokupna medicinska dokumentacija nužna radi provedbe medicinskog vještačenja.

‘Rebro nam je poslalo lažnu dokumentaciju, oni prikrivaju smrt mog djeteta’

Podsjetimo, Enverova kći Šeherezada rodila se u 26. tjednu trudnoće, a zbog hidrocefalusa u glavi je imala pumpicu koja je višak tekućine iz lubanje odvodio u želudac. Krajem 2015. godine zbog problema s pumpicom joj je pozlilo pa je 2016. godine bila naručena na operaciju glave. No, operacija nije prošlo dobro pa je djevojčica smještena u intenzivnu njegu i više nikad se nije probudila.

Enver tvrdi kako je liječnik prije operacije rekao da će operirati lijevu stranu glave, da bi na kraju rez bio na desnoj. Jedan mu je liječnik navodno nakon operacije rekao da mu je kći u smrtnoj opasnosti i da je treba hitno vratiti u salu, no kirurg je to navodno odbio. Stanje djevojčice se, kako kaže, nije popravilo ni do sljedećeg jutra, ali u bolnici su je ipak s intenzivne prebacili na pedijatriju, iako je još bila pod narkozom. Ističe da su i sestre s pedijatrije tražile da se malenu vrati na intenzivnu, ali do navečer to nije učinjeno. Kad su je konačno vratili, nakon sat vremena je preminula.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI