OVO RIJETKI ZNAJU: Tko zapravo sastavlja liste kandidata za glavnog državnog odvjetnika?

screenshot

U narednih nekoliko tjedana Državnoodvjetničko vijeće trebalo bi raspisati javni poziv za novog glavnog državnog odvjetnika, budući da je Dražen Jelenić odstupio s dužnosti pod okriljem afere mason. To što će Jelenića uskoro razriješiti i Sabor ne znači da on odlazi iz Državnog odvjetništva. Naime, temeljem Zakona o državnom odvjetništvu, on ostaje u toj instituciji, ali kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

S druge pak strane, na poziciju glavnog državnog odvjetnika mogu pretendirati osobe koje imaju minimalno 15 godina iskustva na nekoj od pravosudnih dužnosti. Jednako toliko iskustva zahtijeva se i od osoba koje su bile odvjetnici, sveučilišni profesori pravnih znanosti koji imaju položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva te javni bilježnici. Dakako, to su kriteriji koji stoje na papiru, no, javna je tajna da se glavni državni odvjetnici imenuju, ili su se barem do sada imenovali po političkom ključu.

Jedan od kriterija svakako je bliskost s političkom opcijom koja je u datom momentu na vlasti pa se tako u konačnici na ovu poziciju do sada uglavnom imenovao netko iz redova zamjenika dotadašnjeg šefa DORH-a, što potvrđuju slučajevi Mladena Bajića pa i Dinka Cvitan,a kojega je također naslijedio jedan od njegovih zamjenika, i to upravo Dražen Jelenić.

Trenutno se pozicija glavnog državnog odvjetnika smiješi osječkom županijskom državnom odvjetniku Davoru Petričeviću, koji je blizak HDZ-ovom Vladimiru Šeksu, a koji je i ranije pretendirao na tu poziciju, no tada nije dobio potporu resornog ministra Dražena Bošnjakovića.

Inače, listu kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika sastavlja Državnoodvjetničko vijeće na čijem je čelu Darko Klier, zamjenica mu je profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Elizabeta Ivičević Karasa, dok su među članovima i Snježana Frković, ali i Andrea Šurina Marton. Dakako da ništa ne ide bez politike pa su u članstvu, među ostalim, HDZ-ova Marija Jelovac te SDP-ov Peđa Grbin.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI