OVO SU NAMIRNICE KOJE ĆE POSKUPJETI DO JESENI! Stiže nam rast cijena: Pripremite se na bolne uštede i stezanje remene! Neki će sve to teško podnijeti!

Ilustracija

Kraj koronakrize, cijepljenje, maske, ljetovanje, lokalni izbori i političke zavrzlame – sve su to teme koje posljednjih nekoliko dana zaokupljaju hrvatsku javnost koja se silno šokirala rezultatima Eurosonga, dok je u isto vrijeme kružila mnogo šokantnija vijest na koju su rijetki obratili pozornost. Inflacija je, naime, u travnju ubrzala rast i povećala se za 2,1 posto, a to je ujedno i najveći godišnji skok u gotovo tri godine. Primjera radi, inflacija je u ožujku skočila za 1,2 posto, a mjesec ranije za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog tih su podataka u Ministarstvu financija kojim ravna Zdravko Marić zabrinuti te u neformalnom razgovoru poručuju kako Hrvatskoj prava kriza i pravi problemi tek predstoje, a još se nismo oporavili ni od korone koja se pokazala kao nepredvidljiv neprijatelj. Taj je nepoznati neprijatelj ušao u sve pore društva, u cijelosti izmijenio naše živote i životni stil, a povećanje potrošačkih cijena na godišnjoj razini, prema tvrdnjama upućenih, moglo bi potrajati tijekom cijelog ljeta. Treba uzeti u obzir i da se još ne zna što možemo očekivati od turističke sezone koja je pred nama i koja je, kao i sve ostalo što ima veze s ovom globalnom krizom, neizvjesna.

Naši sugovornici iz Marićeva resora tješe se, pa i nadaju, da bi se do konca godine stanje moglo stabilizirati ili barem umiriti, a težnja im je da se prosječna stopa inflacije ipak zadrži na oko 1,5 posto. Te težnje zasad demantiraju podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima se u travnju inflacija povećala na 2,1 posto, što je najviša razina još od kolovoza 2018. godine. Rast je, prema tvrdnjama upućenih, prije svega rezultat snažnog rasta cijena unutar kategorije prijevoza, i to za 25,1 posto, koliko su skočile cijene gorivima i mazivima. Taj rast stručnjaci pripisuju u najvećoj mjeri znatno višim cijenama sirove nafte u odnosu na isti mjesec prošle godine kada je barel nafte stajao 27 dolara, dok sada stoji 65 dolara, a to je tek jedan od negativnih trendova koji pridonose povećanju cijena u travnju.

Crne projekcije

U Marićevu resoru očekuju da će se ovaj negativni trend nastaviti pa bi s rastom cijena nafte mogle rasti cijene hrane, osobito u nekoliko idućih mjeseci u kojima će trajati borba za zadržavanje stope na razini od dva posto. Negativni trendovi Marićeve kolege nisu iznenadili, kažu da kretanja u travnju prate kretanja na razini Europske unije, a očekuju kako će se rast cijena prijevoza i goriva odraziti i na potrošačke košarice. Tako u ljetnom periodu koji je pred nama možemo očekivati novi rast cijena alkoholnih pića i duhana do pet posto.

Osim toga, očekuje se rast cijena stanovanja – vode, električne energije, plina i ostalih goriva – do dva posto. Za nešto manje od jedan posto skakat će cijene bezalkoholnih pića, a očekuje se i rast cijena odjeće i obuće. Projekcije naših sugovornika iz Ministarstva kažu kako se očekuje porast cijena kruha i žitarica, no on će biti neznatan, odnosno manji od jedan posto. Rast će i cijene ulja i masti, a taj rast trebao bi se kompenzirati nešto nižim cijenama mesa, voća i povrća, dok će s druge strane rasti cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, ali ne i jaja



U razdoblju koje je pred nama očekuje se novi val poskupljenja medicinskih usluga koje su već u travnju rasle za četiri posto, dizat će se i cijene ugostiteljskih i poštanskih usluga, ali i goriva te bicikala. I na globalnoj razini postoji strah od neželjenog rasta potrošačkih cijena i kamatnih stopa, smatraju Marićevi suradnici koji naglašavaju kako je u travnju inflacija u SAD-u iznosila 4,2 posto, a to je i za njih označilo početak teških i neizvjesnih dana.

Zabrinuti stručnjaci

Statistika DZS-a pokazuje kako hranu i bezalkoholna pića u našoj zemlji inflacija još nije zahvatila, međutim, među sindikalistima i građanima ipak se mogu čuti priče o rastu cijena šećera, ulja i higijenskih potrepština. Ono što su primijetili potrošači ne demantiraju ni u trgovačkim centrima, ali oni to pripisuju sezonskom rastu cijena. No upućeni svjedoče kako su u maloprodaji cijene svakodnevnih proizvoda ipak porasle do dva posto. Ponajviše se to odnosi na cijene cigareta. Međutim, na policama trgovačkih lanaca moguće je primijetiti i nešto više cijene šećera, ali i proizvoda od žitarica.

S prvim danima ljeta očekuje se i porast cijena piva koji će biti osjetan, a paralelno s time stiže i novi val poskupljenja higijenskih potrepština, strahovito će rasti cijene kukuruza, sijena, slame i suncokretove sačme, što bi se moglo odraziti na cijene mesnih i mliječnih prerađevina. Iako cijene mesa generalno ne bi trebale rasti, cijena piletine ipak bi mogla biti nešto viša.

Ono što također već sada zabrinjava stručnjake iz Ministarstva financija jest to što se već uvelike osjeti pad kupovne moći, vidljiv je i pad prometa, raste javni dug, a potpore se još slijevaju na račune tvrtki koje je ugrozila koronakriza. Kriza se manifestirala i na druge europske zemlje pa se možemo tješiti time što inflacija raste diljem Europske unije. Srećom, Hrvati inflaciju još ne osjete na potrošačkoj košarici, ali je ona iznimno izražena u cijenama nekretnina i troškova putovanja pa se, uz ostalo, očekuju i reakcije iz Hrvatske narodne banke koja bi mogla smanjiti količinu novca u sustavu.

Inflacija tako u pojedinim sektorima postaje sve veći problem s kojim će se Hrvatska teško nositi. Podbaci li turistička sezona, predstoji nam crna i teška jesen koju će mnogi financijski teško podnijeti. Znaju to vrlo dobro u Ministarstvu financija iz kojeg najavljuju nove rezove, nove bolne uštede i nikad ozbiljnije stezanje remena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI