Penava o dvojezičnim pločama u Vukovaru: ‘Ratovi, život, silovanja nisu bitni, nego je nekima bitna ploča’

screenshot

Gradskog vijeća Vukovara je održalo sjednicu na kojoj se raspravljalo o zaključku o „dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara – pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine“

S 12 glasova za i 6 protiv prihvaćen je zaključak gradonačelnika Vukovara da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda.

Rasprava je je protekla smireno, rekao je gradonačelnik Ivan Penava, koji je nadodao kako se nisu stekli stekli potrebni uvjeti za dvojezičnost u Vukovaru.

Penava je komentirao zaključak da nije dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda.

“Moj zakjlučak je na tom tragu, da se nisu stekli potrebni uvjeti. To ne smatram mojim mišljenjem, to su činjenice. Nitko me u tome ne osporava”, kazao je gradonačelnik Vukovara za N1 i počeo govoriti o stradanjima u Vukovaru u vrijeme Domovinskog rata.



“Tražiti od nas u Vukovaru da zaboravimo, stavimo na strani, idemo dalje. Valjda je 1991. trebala bit prije 2000., 2020., svih godina koj su došle prije. To se nije dogodilo. Tražiti od većinskog naroda, do svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i pripadnika sprske nacionalne manjine koji su se stavili na stranu Obrane grada Vukovara da sada sve to precrtaju, kažu “okej idemo priznati prava koja su potrebna”, a mi smo šutjeli 30 godina, 30 nas se gazi, ne priznaje pravo i prava najbližem bratu ocu susjedu, sinu..”, kaže Penava.

Na pitanje kako bi ploče utjecale na narušavanje odnosa, Penava je kazao:

“To je pitanje koje je odraz nerazumjevanja, nedostanka svijesti o tome što se dogodilo i na koji način se dogodilo. Teško mi je biti ne emotivan, ali to su takve situacije. 30 godina nakon rata i stradavanja, postavlja se pitanje kako se to reflektira? Meni je to nepojmljivo. Gdje je tu razumijevanje?

Ti isti koji bi potraživali to nekakvo pravo, izbjegavaju riječ Domovinski rat, neke ulice koje im ne pašu, pa ih nazivaju starim imenima…i sad postaviti takvo pitanje. Ratovi, života, silovanja nisu bitni, nego je bitna ploča. Neće vas to usrećiti jer gazite najvrijednije, živote, temeljna ljudska prava”, konstatirao je Penava.

O popisu stanovništva rekao je kako ga “zanima točan popis stanovništa”, kaže Penava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI