Pero Maldini: Nije isključeno da Bandić pobijedi u Zagrebu

Ronald Gorsic/CROPIX

Do lokalnih izbora još su 3,5 mjeseca i politička scena sve je interesantnija. U središnjem Dnevniku HRT-a situaciju uoči izbora analizirali su Smiljana Leinert-Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Budući da se Vojko Obersnel, nakon šest uzastopnih mandata, najvjerojatnije neće kandidirati za riječkog gradonačelnika, Leinert Novosel ističe kako su ondje “aspiracije velike te da i HDZ i druge stranke planiraju osvojiti što veći broj glasova i razmišljaju kako doći do pozicije gradonačelnika”. Dodala je da je to područje oduvijek bila utvrda SDP-a i da druge stranke nisu imale šanse pobijediti na tom prostoru, prenosi HRT.

Što se tiče riječke scene, upozorava Leinert Novosel, SDP je među prvima kandidirao svog kandidata i sada može biti ugrožen s opcijom koju zastupa Radnička fronta jer im mogu preoteti dio birača.

Pero Maldini, pak, upozorava kako usprkos svim problemima i slabostima koje su Milan Bandić i njegova uprava pokazali nakon potresa i u vrijeme pandemije, nije isključena mogućnost da Bandić bude pobjednik u Zagrebu.

Maldini kaže da se politička scena fragmentirala, nema izrazitih favorita. SDP je, dodao je, učinio neke poteze na vlastitu štetu. Za izbor Joška Klisovića za SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba kaže kako je upitno hoće li on uopće biti prepoznat u vlastitoj stranci ili u gradu Zagrebu. Za HDZ-ove Hermana i Vanđelića također kaže da je upitno koliko su prepoznatljivi. Ako se, pak, oporba ujedini i podrži bilo koga tko će biti protiv njega, Bandić bi, po Maldiniju, mogao izgubiti.



Leinert Novosel se osvrnula na teme kampanje, kaže da će se aktualne teme poput potresa spominjati. “S druge strane, naš fokus interesa se seli s nacionalne razine i teme vezane uz pandemiju i cjepivo svakodnevno konzumiramo. Pitanje je kako će se te teme odraziti na lokalnu razinu”, rekla je za HRT.

Maldini, pak, očekuje iznenađenja u velikim gradovima, ondje je najneizvjesnija situacija svake izbore. Za manje sredine kaže da su stabilnije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI