PET KLJUČNIH ZNAKOVA COVIDA-19 Glavobolja je povezana sa zarazom, a ne sa stresom, migrenom ili nekim drugim bolestima

Shutterstock

Zanima li vas koliko se puta godišnje neka osoba prehladi tada trebate znati da je to prosječno od dva do četiri puta.

Ako se ne cijepi u tom slučaju može dobiti i gripu. U normalnim okolnostima, a ne sada u pandemiji koronavirusa, simptomi prehlade ili gripe nisu ugodni, ali ne izazivaju toliku zabrinutost kao danas.

Nedavno su istraživači otkrili da čak i glavobolja može biti rani znak koronavirusa te da su glavobolje najčešći neurološki simptom kod osoba oboljelih od Covida-19.

Još se uvijek istražuje kako razlikovati običnu glavobolju od one koja je povezana s koronavirusom, objavio je Best Life.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Headache and Pain malo je razjasnilo ovo pitanje. Istraživači s turskog sveučilišta u Istanbulu anketirali su 3.196 pacijenata koji nisu imali koronavirus te 262 pacijenta zaraženih tim virusom te su ih ispitivali o njihovim simptomima.Otkrili su da postoji pet ključnih znakova koji pokazuju da je glavobolja kod osobe povezana s Covidom-19, a ne sa stresom, migrenom ili nekim drugim bolestima.

Osjećaj pulsiranja u glavi

Pulsirajuća glavobolja znači da osoba osjeća udaranje, pulsiranje u glavi, a istraživači su primijetili da ovakav osjećaj glavobolje može biti povezan s Covidom. Pojedine osobe izvijestile su da osjećaju i probadanje. Blaže glavobolje uglavnom nisu bile povezane s koronavirusom.

Glavobolja traje više od 72 sata

Studija je pokazala da su glavobolje koje traju najmanje 72 sata uglavnom posljedica covida-19. Više od 10 posto ispitanika koji su imali covid prijavili su da je glavobolja trajala najmanje 72 sata. S druge strane, to je prijavilo samo četiri posto ipitanika koji nisu imali Covid. Oni s koronavirusom mogu osjećati i napetost tijekom bolesti, ali tako uzrokovane glavobolje uglavnom su povezane s fizičkim naporom tijekom jakog kašljanja.

Gastrointestinalni simptomi

U studiji se navodi da su glavobolje izazvane Covidom bole usko povezane i s anosmijom/ageuzijom, odnosno gubitkom mirisa i njuha te s gastrointestinalnim tegobama. Ako vam se glavobolja javlja uz jedan od ovih simptoma, trebali biste se testirati na koronavirus.

Glavobolja je otporna na lijekove protiv bolova

Ponekad će čak i glavobolja uzrokovana Covidom reagirati na lijekove protiv bolova poput aspirina i acetaminofena. Međutim, istraživački tim primijetio je da postoji uska veza između glavobolje koja se opire učincima analgetskih lijekova i Covida-19. Ako vam glavobolja i dalje traje unatoč uzimanju lijekova, to bi mogao biti rani znak koronavirusa.

Glavobolje povezane s Covidom češće se javljaju kod muškaraca

Dosadašnje studije utvrdile su da su muškarci izloženiji koronavirusu, a ovo istraživanje pokazalo je da su muškarci pozitivni na Covid-19 češće prijavljivali glavobolje kao simptom bolesti nego žene koje su imale koroanvirus, objavio je Best Life.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI