PIRNAT DRAGIČEVIĆ: ‘Ovo je ozbiljno upozorenje. Djeca su ranjiva i nasilje se ne smije ignorirati’

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je u povodu teškog ozlijeđivanja djevojčice kako se nasilje ne smije ignorirati.

Ukoliko itko ima sumnju o zlostavljanju ili zanemarivanju djece, dužan je prijaviti takvo što nadležnim institucijama.

Kada je riječ o dvogodišnjoj djevojčici istaknula da se radi o zastrašujućem slučaju, odnosno slučaju gdje su ovakva strašna stradavanja djeca uvijek potresna. Istovremeno, slučaj je ozbiljna opomena i podsjetnik kako su djeca ranjiva i kako njihova dobrobiti, a ponekad i život, ovise o nama odraslima, rekla je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u središnjem Dnevniku HTV-a.


Izvijestila je da se njezin Ured uključio u praćenje slučaja, zatražili su izvješće od policije i sustava za socijalnu skrb te preporučili ministarstvu da se poduzme nadzor kako bi se vidjelo što je Centar za socijalnu skrb poduzeo.

Ono što je važno kada govorimo o zaštiti djece od nasilja u društvu, to je da svi sustavi s kojima dijete dolazi u doticaj, djeluju usklađeno tj. djeluju istovremeno i da si pomažu, rekla je pravobraniteljica na pitanje kako je moguće da se takvo sustavno zlostavljanje djeteta nije primijetilo, jer su liječnici potvrdili da je djevojčica prije bila zlostavljanja, a otac već poznat policiji zbog prijave za obiteljsko nasilje.Izuzetno su važna, istaknula je pravobraniteljica za djecu, mjesta domovi zdravlja, vrtići, škole, gdje stručnjaci dolaze u svakodnevni kontakt s djetetom i mogu primijetiti znakove zlostavljanja i zanemarivanja. Oni su u zakonskoj obvezi prijaviti takav slučaj i intervenirati, uključiti socijalnu službu i zaštititi dijete.

Sve više svjedočimo i višestrukom nasilju, ali svjedočimo i velikom broju slučajeva gdje su djeca svjedoci nasilja u obitelji, i to je jedan oblik nasilja nad djecom. Sve češće se prepoznaje i manipulativno ponašanje roditelja koji se nalaze u konfliktnim razvodima kao oblik emocionalnog zlostavljanja djece. Naime, kada bivši partneri vrše pritisak na dijete i tako ga nastoje “otuđiti” od drugog roditelja – to su najčešći slučajevi zbog kojih se podnose pritužbe na naš Ured, rekla je pravobraniteljica za djecu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI