PLAĆA VEĆA OD PREDSJEDNIKOVE! Ovako posluje Crveni križ

Hrvatski Crveni križ posljednjih je dana jedna od najzastupljenijih tema u javnom prostoru, a dok mnogi smatraju kako nisu adekvatno odradili svoj dio posla u petrinjskom kraju, iz ove organizacije poručuju kako čine sve da bi situaciju na terenu što prije sanirali.

Tko je doista u pravu u ovoj priči pokazati će vrijeme, međutim kada se govori o Crvenom križu tada valja reći da je riječ o neprofitnoj pravnoj osobi, a njegovo djelovanje definirano je i kroz Zakon o Hrvatskom Crvenom križu.

Unatoč tome, rukovodeći u ovoj organizaciji imaju jedne od ponajvećih plaća u Hrvatskoj, koeficijent plaće koju prima predsjednik Markt gotovo je izjednačen s onom predsjednika i premijera. Prosječna plaća u Crvenom križu iznosi od pet do šest tisuća kuna, a prema podacima Državnog ureda za reviziju koji je njihove financije češljao u 2017. i 2018. godini provjeravajući njihovih 30 lokalnih društava.

Njih 23 dobilo je uvjetno, a tri nepovoljno mišljenje. To pak znači kako su utvrđene neke manje, ili veće nepravilnosti koje primjerice uključuju podizanja novca iz blagajne ili s bankovnog računa bez adekvatne dokumentacije, spominje se tu i razne pozajmice privatnim firmama, ali i nepropisno korištenje službenih automobila.

Iz izvješća revizije proizlazi da najveći dio njihovih rashoda odlazi na hladni pogon, odnosno plaće zaposlenika. Prema reviziji iz 2017.godine na plaće u Crvenom križu potrošeno je 54 milijuna kuna, a rashodi za donacije iznosili su 66 milijuna kuna. U reviziji se spominju i materijalni troškovi koji uključuju naknade zaposlenika za prijevoz, službena putovanja, telefon i slično. Šefovi u HCK-u nisu državni dužnosnici, ne podnose nikome izvješće niti kome odgovaraju.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI