PLENKOVIĆ BJESNI NA VANĐELIĆA Izgurat će ga iz Fonda za obnovu jer mu je predložio suradnju sa Škorom i Mostom

FOTO: PIXSELL

Uspjeh s prošlogodišnjih srpanjskih parlamentarnih izbora dao je premijeru Andreju Plenkoviću vjetar u leđa za kovanje velikih planova, a jedan od njih podrazumijevao je i veliku pripremu za lokalne izbore, na kojima je predsjednik Vlade namjeravao osvojiti četiri velika grada. Namjere su jedno, a realnost, po svemu sudeći, nešto sasvim drugo, znaju to vrlo dobro i u HDZ-u, u kojem smatraju kako je Plenković izgubio vrijeme za adekvatnu pripremu za lokalne izbore te su zabrinuti zbog toga što vladajuća stranka nije pravodobno krenula u kampanju i predstavila svoje kandidate.

Kada govore o lokalnim izborima, HDZ-ovci su posebno zabrinuti za one zagrebačke jer sve ono što se događa u stranci Andreja Plenkovića upućuje na to da će nastaviti suradnju s aktualnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, što članstvu zagrebačke organizacije ne ide u prilog. Smatraju da su se, kada već imaju priliku, te suradnje s Bandićem trebali riješiti osvajanjem metropole te naglašavaju kako suradnja s aferama opterećenim gradonačelnikom dugoročno šteti stranačkom rejtingu i reputaciji.

Svemu tome unatoč, evidentno je da HDZ u Zagrebu nema kandidata koji bi mogao parirati vještom Bandiću, a pritom dovesti u pitanje pobjedu lijevog kandidata Tomislava Tomaševića. Znajući za tu kadrovsku oslabljenost svoje stranke, Plenković se prije nekoliko tjedana obratio nedavno imenovanom šefu Fonda za obnovu od potresa Damiru Vanđeliću, nudeći tom iskusnom menadžeru kandidaturu na lokalnim izborima u Zagrebu.

Umjereni desničar

Kada su HDZ-ovci čuli da postoji mogućnost da ih na gradonačelničkim izborima predstavlja ugledni branitelj koji uz to ima impozantnu karijeru, u prvi mah su odahnuli te zaključili kako s njime uistinu mogu realizirati povijesni plan i zavladati gradom. Vanđelić je, naime, dovoljno konzervativan da privuče glasove desnog biračkog tijela i braniteljske populacije, a opet je zbog svoje poduzetničke karijere dovoljno umjeren da privuče birače centra, što je kombinacija kojom bi se s političke pozornice mogao eliminirati Bandić.Zna te Vanđelićeve tajne vrlo dobro njegov prijatelj Tomo Medved koji ga je spojio s premijerom Plenkovićem. Premijer je Vanđeliću, uz poziciju u Fondu, osigurao još jedan mandat u Nadzornom odboru INA-e, no izgleda kako je Vanđelić, za razliku od većine premijerovih suradnika, partnera i prijatelja, tvrd orah, ali i nepokolebljivi političar sa stavom kakav rijetki imaju. Naime, na sastanku u povodu njegove kandidature za zagrebačkoga gradonačelnika Plenkoviću je jasno nabrojao sve svoje uvjete pa je tako, uz ostalo, inzistirao na tome da mu stranka za kampanju da odriješene ruke.

Ti su uvjeti značili da Vanđelić u utrku za gradonačelnika ulazi sa svojim timom, a ne s timom koji bi mu, vodeći se stranačkom hijerarhijom, nametnuo HDZ. Na taj bi uvjet Plenković možda i pristao da se pred njim nije pojavila Vanđelićeva ideja o traženju šire potpore na konzervativnoj političkoj sceni. On je, kako doznajemo, bio otvoren za razgovore s Mostom koji već ima svojega kandidata, Zvonimira Troskota, a osim toga, sugerirao je Plenkoviću i dogovor s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Na takve ideje predsjednik Vlade nije pristao jer od početka svojega mandata na čelu vladajuće stranke zagovara samostalan izlazak na izbore i postizborne koalicije koje se formiraju u slučaju potrebe.

Svađa u stranci

Uviđajući da od tih dogovora s Vanđelićem neće biti ništa, Plenković je odlučio raščistiti odnose s čovjekom od kojeg je puno očekivao pa se po HDZ-ovim kuloarima u posljednje vrijeme šuška o njihovu sukobu i povišenim tonovima koji bi mogli rezultirati time da se Vanđelić i na čelu Fonda zadrži do izbora novog ravnatelja. Politički razlaz ovog dvojca među HDZ-ovcima je izazvao nezadovoljstvo te uz ostalo pobudio sumnju da Plenković iz nekog samo njemu znanog razloga ide na ruku Bandiću, prikrivajući pritom vlastite organizacijske i kadrovske slabosti.

Lokalni izbori se bliže pa je Plenković bio prisiljen po hitnom postupku pronaći osobu koja će zastupati njegovu stranku. Da je situacija u vladajućim redovima očajna, potvrđuje i to što su u vezi s kandidaturom u metropoli kontaktirali čak i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja ih je odbila uz obrazloženje da se zasitila politike, no upućeni tvrde da bivšoj predsjednici ne pada na pamet suprotstavljati se prijatelju Bandiću i time izgubiti još jedne izbore, čime bi trajno zatvorila vrata svojem eventualnom povratku na političku scenu.

Okolnosti u zagrebačkom HDZ-u, koji Vanđeliću nije mogao jamčiti ni to da nakon izbora neće u koaliciju s Bandićem, nisu optimistične. Iako Plenković javno nastoji ostaviti dojam da situaciju u svojim redovima drži pod kontrolom, ona je daleko od idealne, a jedan od najvećih utega zasigurno je HDZ-ov odnos s Bandićem koji im otežava potragu za idealnim protukandidatom koji bi doveo u pitanje njegov ostanak na čelu grada.

Ozbiljna situacija

Izvori bliski Plenkoviću ispod glasa također priznaju ozbiljnost situacije, naglašavajući da su zbog ostalih kriza s kojima su se sretali posljednjih mjeseci zanemarili lokalne izbore pa bi isticanje nekog jačeg kandidata u ovim trenucima HDZ dovelo do toga da riskira i otvara prostor za pobjedu kandidatu ljevice, a to bi dovelo u pitanje pozicije koje je mnogim članovima vladajuće stranke osigurala baš suradnja s Bandićem. Prije Vanđelića, kalkuliralo se kako bi HDZ-ov kandidat za gradonačelnika mogao biti novi prvi čovjek zagrebačke organizacije HDZ-a Mislav Herman koji je u svojim javnim nastupima potvrdio kako nema nikakvih previranja između njegove stranke i Bandića.

Tim je riječima ovaj mladi liječnik i sam onemogućio kandidaturu bilo kakvom ozbiljnijem kandidatu. Na kraju je izbor pao na Davora Filipovića, člana zagrebačkog HDZ-a i ekonomista rodom iz Sarajeva, o čemu je tjednik 7dnevno prvi pisao još u listopadu 2020. Do jučer anonimni ali ambiciozni HDZ-ovac, u kojeg Plenković ima golemo povjerenje, vjerojatno je i sam svjestan kako je riječ o unaprijed izgubljenoj borbi.

Davor Filipović se više puta sukobljavao s Bandićem zazivajući javno raskid suradnje s njime. Plenkovićevi suradnici kažu kako je Filipović te poteze vukao na svoju ruku, a premda ga premijer respektira, on nije spadao u skupinu kadrova koji su mu posebno bliski.

Bez programa

Ministar financija Zdravko Marić, prema tvrdnjama upućenih, baš i nije zadovoljan Plenkovićevim križaljkama. Iako se i sam spominjao kao potencijalni kandidat za gradonačelnika Zagreba, nakon svega viđenog odahnuo je što je u startu odbio mogućnost vlastite kandidature, premda Marića, koji nije član stranke, u HDZ-u opisuju kao kandidata s idealnim političkim profilom. S druge strane, HSLS-ova šefa Darija Hrebaka, koji je HDZ-ov nacionalni koalicijski partner, u zagrebačkoj organizaciji opisuju kao nelojalnog tipa jer je najavio kako će njegova stranka, u slučaju da u drugi krug uđu Bandić i Tomašević, podržati Tomaševića.

Na liberale i njihove stavove u Bandićevoj stranci nemaju namjeru reagirati, laknulo im je jer je evidentno da im HDZ neće stvarati posebne probleme. Bandić kao i prije može računati na prikrivenu potporu zagrebačkog HDZ-a, a to će, po svemu sudeći, biti otežavajuća okolnost za Tomaševića koji u utrku ulazi kao kandidat razjedinjene ljevice. Nije tajna da je na prošlim lokalnim izborima Anka Mrak-Taritaš protiv Bandića vodila tijesnu borbu uz potporu lijeve koalicije, pa je na koncu i sama izgubila od gradonačelnika koji je u to doba jednom nogom bio u Remetincu.

Kandidat platforme Možemo u drugom krugu može računati na dio birača lijevog centra i ljevice, iako je upitno koliko će i ta potpora biti iskrena jer stranke koje predstavljaju te političke opcije također imaju interesa da Bandić ostane. Osim toga, Bandić, kao i uvijek dosad, može računati na potporu desnog biračkog tijela, ali i na podršku stanovnika s rubnih dijelova grada koji su ionako uvijek bili njegova baza. Karte se Bandiću ponovno slažu za pobjedu, spriječiti ga može samo ozbiljno zdravstveno stanje i autoimuna bolest koja mu je nedavno dijagnosticirana, a koja poziva na smirenje i umirovljenje, no tvrdoglav kakav jest, on na to i ne pomišlja.

Bez Vanđelića, ali i bez adekvatnog protukandidata, koji osim ideologije ima i konkretan program, Bandić polako, ali sigurno ulazi u osvajanje svojeg sedmog uzastopnog mandata. Paralelno s time, Andrej Plenković ulazi u najkriznije razdoblje u povijesti svoje vladavine na nacionalnoj političkoj sceni jer se plan o osvajanju četiri velika grada ruši kao kula od karata.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI