PLENKOVIĆ GA PRIPREMA ZA VELIKE ULOGE: Lojalni mladić za skidanje Penave s vlasti u Vukovaru već je napravio prvu grešku!

Na mladima ne ostaje samo svijet, nego i stranka. Zna to dobro premijer Andrej Plenković koji posljednjih mjeseci opet sve više nastoji pomladiti svoj HDZ. U cijeli je taj proces ušao vrlo entuzijastično, no u posljednje su se vrijeme stvari malo promijenile pa sada poslu pomlađivanja prilazi prilično oprezno. Čini to znajući da je u politici, posebno onoj stranačkoj, nužno pronaći balans.

Na nedavno održanim unutarstranačkim izborima, na kojima su HDZ-ovci birali šefove stranačkih organizacija, Plenković je balansirao između starih kadrova i takozvanih stranačkih kapitalaca kojih se nije mogao odreći, nastojeći ipak u tu vojsku koja stranci osigurava pobjede na lokalnim izborima ugurati poneko novo, mlado lice. U tu kategoriju novih mladih lica spada i Nikola Mažar, dečko na kojeg predsjednik Vlade prilično ozbiljno računa na nadolazećim lokalnim izborima.

Rušenje Penave

Upravo bi Mažar trebao biti adut s kojim će Plenković krenuti na svojeg donedavnog stranačkog kolegu, vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penavu. Naime, nakon što je Penava ljetos uoči parlamentarnih izbora napustio HDZ i priklonio se Škorinu Domovinskom pokretu, Mažar je na inicijativu ministra branitelja Tome Medveda uskočio na čelo vukovarske organizacije stranke kao njegov zamjenik. U međuvremenu je i na stranačkim izborima potvrdio svoj status, a naši sugovornici iz vukovarskog HDZ-a govore kako je taj dečko doista opravdao dobiveno povjerenje.
U vrlo kratkom roku stranku je regenerirao, privukao nove članove i sanirao štetu nastalu Penavinim odlaskom. No znajući da će borba protiv Penave u Vukovaru biti teška, jer će se u ovom gradu sučeliti dva kandidata desnice, Plenković je za osvajanje Grada heroja angažirao svoje koalicijske partnere iz SDSS-a koji bi vukovarske Srbe trebali motivirati da barem u drugom krugu izbora podrže Mažara i pomognu Plenkoviću u rušenju Penave.

Premijer navodno tjednima s Pupovcem kuje plan za Penavino rušenje, a kada je o lokalnim izborima riječ, to je jedna od ideja za koju je Plenković najviše zagrijan. Za HDZ je iznimno važno da zadrži vlast u Vukovaru, a u Mažarovu vukovarskom ogranku nerado priznaju kako će odluku o gradonačelniku doista u konačnici donijeti tamošnji Srbi koje Pupovac i Boris Milošević sada nastoje mobilizirati, znajući da su oni prilično skloni najizglednijem SDP-ovu kandidatu Željku Sabi. Još se ne zna hoće li u utrku u ime Suverenista krenuti vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček koji je dosad korektno surađivao s Penavom, no zna se da je HDZ na parlamentarnim izborima osvojio 3124 glasa, dok su Penavinoj listi pripala 2752 glasa.Spašavanje Plenkovića

Parlamentarni izbori teško su usporedivi s lokalnima, ali bez obzira na to, ova brojka naznaka je da će vukovarskoga gradonačelnika u drugom krugu zaista birati srpska manjina, a treba napomenuti da u Vukovaru živi više od 34 posto građana srpske nacionalnosti, što nije zanemarivo. Ne zanemaruju to ni SDSS-ovci koji su već angažirali predsjednika vukovarskog ogranka Srđana Kolara da se založi za mladog HDZ-ovca Mažara koji je stasao u političara od posebnog premijerova povjerenja, što je vidljivo i iz njegove uloge u Stožeru za obnovu potresom porušene Banovine kojim koordinira ministar Medved.

Baš je Mažar bio taj koji je Plenkovića prije nekoliko tjedana nastojao izvući iz problema koji su nastali nakon što se saznalo za propuste u obnovi Banovine nakon rata. Iz njegova Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje po hitnom je postupku u javnost pušten popis tvrtki koje su radile na poslijeratnoj obnovi. Međutim, nastojeći pomoći šefu Plenkoviću, neiskusni Mažar situaciju je zakomplicirao pa su se tako na popisu našle neke tvrtke koje s obnovom nemaju veze, a s druge se strane nametnulo pitanje jesu li neke tvrtke izostavljene. Stručnjaci koji se bave ovom tematikom također upozoravaju da je taj Mažarov popis ispao pomalo traljav i nedorečen jer u njemu nije precizirano kada su te tvrtke bile angažirane na obnovi i kojim su se točno poslovima bavile.

Da je riječ o prilično ozbiljnoj, a za HDZ i opasnoj priči, potvrđuje USKOK-ov angažman na slučaju poslijeratne obnove. Upravo zbog toga Plenković je i namjeravao okrenuti situaciju u svoju korist te javno objaviti popis tvrtki koje su se obnovom bavile u razdoblju kada on nije imao doticaja sa strankom kojom danas upravlja, no ta Plenkovićeva transparentnost stigla je prekasno jer Mažarov ured u početku nije pristajao na to da se objavi sporni popis ističući da su svu dokumentaciju predali nadležnim institucijama. Nakon što je Plenković uvidio da situacija izmiče kontroli, na njegovu inicijativu preko Mažarova ureda podaci ipak izlaze u javnost, a on se pokazuje kao čovjek na kojega se Plenković može osloniti kada zagusti. Iako je taj potez, ali i objava popisa u oporbi naišla na kritike, Mažar razloga za brigu nema.

Incident iz Kolone

On odnedavno u Vladi slovi kao još jedan mladi lav na kojem će Plenković bazirati stranačku budućnost. Plenković mu dodjeljuje dvije uloge koje bi mogle odrediti ne samo budućnost HDZ-a nego i budućnost njegove vlade, jer osim borbe za Vukovar koja je za aktualnu vladu vrlo važna, Mažar će biti i jedan od ključnih koordinatora za Banovinu, što će, dugoročno gledano, biti jedan od najvećih izazova za Plenkovićevu vladu. Baš zbog toga u dijelu stranke i jesu u strahu jer, kako kažu, Mažar možda jest dobar dečko, ali je isto tako nekarizmatičan i neiskusan mladić koji s politikom ima tek površan doticaj.

Naime, ovaj pravnik jedno je vrijeme radio u vukovarskom HDZ-u, gdje je bio i gradski vijećnik, a navodno je upravo on svojedobno davao upute koloni građana koji su presjekli službenu Kolonu sjećanja u kojoj su bili članovi tadašnje Milanovićeve vlade. Bilo je to u vrijeme žestokih sukoba koje su prouzročile čuvene ćirilične ploče, a baš u tom periodu Mažarov potencijal prepoznao je zaboravljeni Milijan Brkić koji se navodno kod Karamarka založio za njegovo zbrinjavanje u Uredu za obnovu. Da politički instinkt za preživljavanje ipak ima, Mažar je potvrdio time što se na unutarstranačkim izborima priklonio Plenkoviću, a oni koji ga bolje poznaju naglašavaju da on svjetonazorski i jest dio te struje.
Incident iz Kolone sjećanja navode kao mladenački grijeh, tvrdeći da je Mažar u međuvremenu ipak sazrio i uvidio da se u politici treba držati centra i ne bježati previše u radikalnom smjeru. Mažar je inače prijavljen u Vukovaru, u Zagrebu živi u službenom stanu, svojih nekretnina nema, roditelji mu u vukovarskom kraju posjeduju kuću, a za to vrijeme on mjesečno zaradi oko 14.300 kuna.

Medvedovo iznenađenje

Dosad se ovaj mladi pravnik u javnosti nije previše isticao, njegovo vrijeme, po svemu sudeći, tek dolazi. Uspije li u svibnju zavladati Vukovarom, tada će sasvim sigurno stvoriti neraskidivu poveznicu s Plenkovićem, koji u posljednje vrijeme sve češće kadrovira u koordinaciji s ministrom Medvedom koji je, na iznenađenje mnogih, preko noći postao jednom od najvažnijih karika nove Plenkovićeve vlade.

Premijer očito cijeni Medvedovu operativnu sposobnost i lojalnost koja posebice dolazi do izražaja u trenucima kada na premijera nasrnu kritičari s konzervativne političke scene. Hoće li tu konzervativnu scenu Mažar uspjeti prodrmati i u svibnju kada će odmjeravati snage s kolegom Ivanom Penavom, vidjet ćemo, no već je sada jasno da Plenković ovog mladića priprema za velike uloge jer će i u sabornici zamijeniti požeškoga gradonačelnika Darka Puljašića: “Mislim da će mu saborsko mjesto biti jako dobro i korisno”, rekao je premijer. A valja znati da se korisna mjesta u HDZ-u uglavnom prepuštaju onima od kojih bi stranka trebala imati koristi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI