PLENKOVIĆ: ‘HDZ je htio podržati Vanđelića kao kandidata za gradonačelnika, iritantne su informacije u medijima da surađujemo s Bandićem’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je održao konferenciju za novinare.

Na upit kako to da nije postigao dogovor s Damirom Vanđelićem za kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika, odgovorio je da je “imao dojam da je bio vrlo zainteresiran, ali što se dogodilo da je odustao, trebao bi sam reći”.

“Bili smo spremni podržati ga kao nadstranačkog kandidata i mislim da je imao prilike više napraviti nego što će imati sada kao privremeni ravnatelj Fonda”, rekao je Plenković.

Dodao je kako su “iritantne i pogrešne informacije u medijima o tome da HDZ surađuje s Bandićem”.

Što se tiče epidemiološke situacije, ponovio je kako je dobra. “Prije 15. veljače stavit ćemo na stol sve mjere i vidjeti što se dodatno može popustiti”, rekao je.



Naglasio je kako mu je jasno da je sada lijepo vrijeme i da se ljudi žele družiti.

“Na najmanje bolan način borimo se protiv epidemije”, istaknuo je.

Pritom je napomenuo kako uskoro odlaze na Mirogoj na ispraćaj preminulog saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana koji je umro od Covida-19.

Govorio je o gospodarskim mjerama te rekao kako je zatražio od Porezne uprave da se ubrzaju procedure. Još je jednom napomenuo kako ne postoji “politička volja o tome da neki ne mogu raditi”. “Sve konkretne zahtjeve ministri komuniciraju s predstavnicima udruga ugostitelja i gospodarstvenika”, rekao je Plenković.

I dalje će smanjivati financijska opterećenja.

Osvrnuo se i na situaciju s HGK te dodao kako će “sutra vjerojatno na red doći HOK, a nakon toga HTZ” te ironično naglasio da će se “možda netko dosjetiti i htjeti ukinuti Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu”.

Potvrdio je da bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće biti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, a na upit o tome “preostaje li onda Herman kao jedini kandidat”, Plenković je odgovorio kako “gospodin Herman nije jedini čovjek koji je u HDZ-u i u Zagrebu, a mogao bi biti kandidat”.

Isto tako, rekao je kako je zatražio da se ispita sve što se događalo na Filozofskom fakultetu, a vezano je uz seksualno uznemiravanje.

Govorio je i o postavljanju Martine Dalić na mjesto čelnice Podravke pri čemu je naglasio kako mu je “prije svega žao što je preminuo Marin Pucar“.

“Ona je bila na dispoziciji. Podravka je važna za prehrambenu industriju i smatrali smo da može dati kvalitetan doprinos na menadžerskoj poziciji”, naglasio je premijer.

Na upit o tome zašto je otišla iz Vlade, što znači da nije bila dovoljno dobra za Vladu, a sada će biti dobra za Podravku. Na to je odgovorio kako “ne vidi ništa loše da bude na ovom mjestu”.

“Ne znam po čemu ona kao doktorica ekonomije ima slabije reference od primjerice bivšeg gradonačelnika Koprivnice. Ona ima zadaće i godinu dana pred sobom da pokaže što može učiniti zajedno s radnicima Podravke. To je važna kompanija i mislim da treba pustiti jedno vrijeme da se vidi što će biti, a Podravka je važna kompanija”, zaključio je Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI