Plenković i dalje za neradnu nedjelju: “Naša inicijativa se nikako ne kosi sa željom za većim brojem zaposlenih”

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nalazi se u Portu na europskom samitu gdje se dotaknuo zabrane rada nedjeljom.

“Naša inicijativa se nikako ne kosi sa željom za većim brojem zaposlenih, s većim gospodarskim rastom, sa socijalnom uključenošću. Dapače, mi smo prošle godine u izbornoj kampanji vrlo jasno rekli da želimo napraviti takav zakon u trgovini koji će načelno zabraniti rad nedjeljom, ali će ga se omogućiti do 16 nedjelja u godini zbog činjenice što je Hrvatska turistička zemlja, a da je trgovina važna”, rekao je Plenković te nadodao:

“Ne vidim da bi trebalo doći do problema s dobiti eventualno onih kompanija koje gledaju na nedjelju kao na jedan od dana koji im je bitan, dapače, to se i u drugim zemljama dobro rasporedi na dan prije i dan kasnije. Nije to nešto što ni drugi nisu prošli, a i funkcionira”.


Osim toga, izdvojio je kako se može očekivati i “prirodno balansiranje” jer će biti 16 radnih nedjelja, najviše se očekuje tokom turističke sezone.

“U konačnici postoje i oni trgovački centri i lanci koji ne rade nedjelom već sada jer je to njihov odabir. Prema tome, moramo voditi računa i o pravima radnika i tom jednom balansu između radnog i obiteljskog života. To je cijeli smisao ovog Socijalnog skupa”, izdvojio je Plenković.Facebook Comments

Loading...
DIJELI