PLENKOVIĆ O URUŠENIM KUĆAMA KOJE SU SE GRADILE NAKON RATA: ‘To treba ispitati, tko je radio nadzor, davao dozvole’

Foto: Pixsell

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Tomo Medved obraćaju se javnosti nakon sjednice Vlade.

“Imamo krizno upravljanje, uklanjanje šteta i faza obnove. To je najbitnije. Imamo novi Stožer civilne zaštite koji se odnosi na otklanjanje posljedica potresa na području pogođenom potresom. Ako bi se dogodila ne daj Bože neka nova katastrofa, požar ili nešto drugo, na čelu Civilne zaštite bit će ministar Božinović. Mi ćemo nastojati iznaći financijska sredstva”, rekao je Plenković.

“Ukupno 120 milijuna će biti. Osnovali smo povjerenstvo i ta sredstva su otišla prema gradovima koji su najviše pogođeni”, dodao je.

Rekao je kako se vode razgovori s Europskom komisijom kako bi se realocirala sredstva iz postojećeg financijskog okvira kako bi se oko 100 milijuna eura preusmjerilo na obnovu kuća koja su stradala u potresu.

Najavio je u 17 sati da će Tomo Medved sa svim drugim članovima novog Stožera biti u Petrinji kako bi se utvrdio hodogram na terenu.  Ponovno je zahvalio u ime cijele Vlade svim službama koje su nakon potresa djelovale na terenu.



“Želim izraziti tugu zbog smrti osmero mladih u Posušju. Proglasili smo sutra dan žalosti zbog toga”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje preuzima li vlada odgovornost odgovorio je kako ovo nije prva prirodna katastrofa.

“Vlada ima zadaću preuzeti odgovornost i pomoći onima koje je katastrofa pogodila. Zbog toga smo odlučili angažirati poseban oblik stožera, kako bismo osnažili koordinaciju na terenu”, rekao je premijer.

“Nema ministra čiji resor nije obavio neke aktivnosti. Mi ćemo kroz vodstvo Medveda aktivnost koordinirati sa županijama i lokalnim stožerima”, dodao je.

Pojasnio je kako je na vrhu piramide je Tomo Medved, glavni čovjek za koordinaciju svih aktivnosti na područjima pogođenim potresima.

“On je glavni i odgovorni. Sve što Zakon o sustavu civilne zaštite podrazumijeva primjenjuje se jednako na Medveda, kao što to ima Božinović inače. Sve službe na terenu će biti u tijesnoj koordinaciji s Medvedom, a on će biti u dijalogu u nastojanju da se riješe problemi u županijama”, rekao je Plenković.

Premijer je odgovorio i na pitanje o istrazi kuća koje su urušene, a obnavljale su se nakon rata.

“Mislim da se treba ispitati kako se to dogodilo, zašto, tko je radio nadzor, davao dozvole… Nemam saznanja o tome. Pitat ćemo o tome Horvata, gospodina Mažara, treba ispitati. Nije dobro da postoje objekti koji bi trebali biti čvršći nego što jesu. Sve će se ispitati. Obnova koju je Hrvatska provodila nakon rata bila je veliki proces. Izgrađeno je 150.000 kuća i stanova, kao da danas izgradimo 10 Šibenika. Najvažnije je da je preko 95 posto sredstava dala država, odnsno porezni obveznici. To se treba ispitati”, rekao je Plenković.

Ministar Davor Božinović je odgovarao na pitanje o šatorima.

“Šatora ima dovoljno, to nije najbolje rješenje za zbrinjavanje ljudi. Nije problem da ih nema, nego će se oni onako kako će biti potrebe koristiti. U Hrvatsku je došlo oko 980 šatora. Medved će danas već početi operativno raditi i skupljati sve informacije”, rekao je Božinović.

Premijer tvrdi kako se još ne znaju točni iznosi šteta, no da postoji mehanizam.

“Na terenu su stručnjaci građevinskog fakulteta, pravne razmjere štete moramo još pričekati. Podsjećam da ćemo postaviti kroz mehanizam EU fonda solidarnosti, imamo novu prirodnu nepogodu i imat ćemo i novi zahtjev. Taj fond smišljen je za pomoć jedni drugima. Donatorske konferencije su se organizirale za katastrofe u zemljama koje nisu članice”, objašnjava Plenković.

Ministar Darko Horvat istaknuo je da se ne smije dogoditi nekvalitetna obnova i gradnja, neće se pristupiti bez ovlaštenih projektanata i izvođača.

Podsjetimo, ranije na sjednici Vlada je proglasila katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije te dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, šest dana nakon razornog potresa od 6,2 stupnja, koji je pogodio pokupsko područje prošlog utorka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI