PLENKOVIĆ: Ona neće biti izabrana, sada je to sto posto jasno”

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković komentirao je izbor predsjednika Vrhovnog suda te rekao da osobno nema ništa protiv prof. Đurđević.

“Zaista ne znam kako profesorica Đurđević, koja se prije nekoliko mjeseci javila na poziv ili natječaj, koje je radilo Ministarstvo pravosuđa, za suca na Europskom sudu za ljudska prava, javila se ona i neki drugi kolege, nakon čega je išla u proceduru. Ako je htjela biti predsjednica Vrhovnog suda, propustila je javiti se na javni poziv koji je DSV objavio. Ne može, nakon što se sve ovo dogodilo, to završiti dobro”, poručio je nakon sastanka Europske komisije.

Dodao je da  je dopustila da bude kandidat u protuzakonitoj proceduri. “Čini mi se da ima čudna shvaćanja. Smatra da bi ona trebala kao profesor prava biti pozvana da tumači pravne norme. Ona može imati mišljenje o pravnim normalama, ali je li nešto u skladu s Ustavom tumači Ustavni sud….Ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, mora poštovati zakon”.


Poručio je: “Za nas u HDZ-u je tu priča završena. Više nije besprijekorna stručnjakinja prije nego što je sve ovo učinila. Ovo se ne može oprostiti. Ona se događajima zadnjih tjedana diskvalificirala da je Sabor podrži za predsjednicu”.

Rekao je da osobno nema ništa protiv prof. Đurđević. “Ovo se tako dogodilo, ona neće biti, bit će neki drugi, ali doći ćemo do rješenja. Ova tema nije bila nužna za hrvatsku političku scenu. Teza o šapi HDZ-a na pravosuđu, koja politizira ovaj izbor, nije s naše strane. Da HDZ toliko utječe na pravosuđe, ne bi bilo ovakvih presuda. Recimo, za suce na Županijskom sudu u Osijeku nisam ni znao dok nije sad izašlo u medije, nisam ni znao tko su oni. Stvara se površna slika kao da svi suci u Hrvatskoj ne vrijede”.“Svi se mogu javiti i sigurno će se netko drugi izabrati, to nije sporno. To će biti netko tko nije aktualni, tko nije Đurđević, nego netko treći, to je sad sto posto jasno”, zaključio je

Facebook Comments

Loading...
DIJELI