PLENKOVIĆ POBJESNIO NA BEROŠA: Imaš 20 dana ili odlazi

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

”Ako sustav krahira ja ću podnijeti ostavku”, objavio je prije par dana ministar zdravstva Vili Beroš koji za razliku od ostatka nacije nema dojam da je zdravstvo u problemima. Ministrovom dojmu unatoč o stanju u bolničkom sustavu dovoljno govore napisi o događanjima u KB-u Dubrava gdje je navodno proteklog vikenda netko namjerno uništio električnu sklopku na drugom katu ostavivši cijeli kat na sat i pol bez struje.

Dokaz je ovo rasula i kaotičnog stanja o kojem danima progovaraju djelatnici ove zagrebačke bolnice na istoku grada, a koja je u potpunosti transformirana u Covid bolnicu. Jasno je da među dijelom bolničkog osoblja postoji otpor prema ideji da se kompletnu bolnicu pretvori u Covid bolnicu, a oni koji se toj ideji protive priznaju da njihovo protivljenje nema veze s pacijentima već s Berošem koji im na vrijeme nije iznio plan, već se sve odvilo preko noići i posve neorganizirano.

Sve u svemu, situacija nije nimalo ugodna, posebice zato što se zna da hrvatski zdravstveni sustav nikada, pa ni u ratu nije bio izložen ovakvom pritisku kojega je uzrokovala pandemija koronavirusa i sve veći broj zaraženih. O tome da je sustav na koljenima progovara se unazad desetak dana na svim stranama, upozoravaju na tu problematiku bivši ministri, razni stručnjaci i oporbeni saborski zastupnici, ali i dio HDZ-ovih liječnika koji iz prve ruke, na svojim mjestima svjedoče nemilim događajima.

Za probleme u bolnicama uvelike se zainteresirao i premijer Plenković koji sve teže pronalazi zajednički jezik s ministrom Berošem. Kako tvrde upućeni HDZ-ovci, Beroš posljednjih dana i komunikacijski i operativno pokazuije da se ne snalazi, a to potvrđuje i svojom izjavom da će otići ako sustav krahira. Izjava je to kojom je Beroš šokirao svoje kolege liječnike, ali i HDZ-ovce pa u konačnici samoga premijera jer je njome pokazao koliko mu je stalo do političke pozicije.

Posve je razumljivo da bi ostavka u slučaju kraha bila zakašnjela, a da se Beroš potpuno pogubio potvrđuje i to što odavno više nije najpopularniji političar u zemlji. Vidljivo je to i iz toga što su u vodu pale sve ljetošnje najave o hrvatskoj spremnosti za drugi val, na svakom je koraku vidljivo da ministar nema ni plana, ni strategije niti ga je ljetos imao jer da je, tada bi Dubrava ranije bila planirana za Covid bolnicu pa bi problemi bili izbjegnuti ili bi barem eskaliralo u manje kritičnom periodu.



Ovako je ministra zatekla kriza, zatekao ga je raspad bolničkog sistema, a zatekao ga je i Plenković koji mu je prema tvrdnjama upućenih dao rok od 20 dana, u tom periodu mora osmisliti strategiju i postaviti na noge bolnički sustav te ga pripremiti za nadolazeći period u kojem se očekuje porast broja oboljelih i još veći pritisak, budući da hladniji dani i veći broj oboljelih tek trebaju startati. Beroš više ne može solirati, kažu naši sugovornici iz Vlade te napominju kako postoji mogućnost da je baš on zakomplicirao situaciju u Dubravi budući da je navodno osobno uvjeravao ondašnje rukovodstvo kako neće dopustitit da se cijela bolnica transformira u Covid bolnicu, što je pokazatelj njegova neracionalnog pristupa kompletnoj situaciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI