PLENKOVIĆ POD PRITISKOM IZ REMETINCA! Potez kojega ne smije povući

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Promptno i bez puno analize HDZ-ovci su u kampanji za parlamentarne izbore iz svoje stranke ispratili dugogodišnju članicu i bivšu kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac, u trenutku kada je dotična pod utegom vlastitih afera završila u Remetincu.

U to je doba predsjednik vladajuće stranke Andrej Plenković govorio o HDZ-ovoj nultoj stopi tolerancije na korupciju, tvrdeći kako su baš članovi njegove vlade i stranke stupovi te borbe u kojoj nema nedodirljivih. No, da to baš i nije posve točno potvrđuje slučaj uhićenog velikogoričkog gradonačelnika HDZ-ova Dražena Barišića koji je posrnuo u sklopu afere Janaf, unatoč tome ovaj donedavni saborski zastupnik HDZ-a još uvijek nije izbačen iz te stranke.

U HDZ-u odgovornost prebacuju na Sud časti HDZ-a Zagrebačke županije pa kažu kako to stranačko tijelo smatra kako trenutno ne postoje elementi za pokretanje stegovnog postupka protiv Barišića, ne odbacujući mogućnost tog scenarija u doglednoj, ali vremenski nedefiniranoj budućnosti. Oni nešto otvoreniji u vladajućoj stranci ispod glasa priznaju da je Barišić uistinu trebao biti izbačen iz stranke po istom principu po kojem je izbačena Rimac, međutim, taj scenarij neće se tako skoro obistiniti. Kako tvrde upućeni, Plenković se oko Barišićeva izbacivanja konzultirao sa stranačkim rukovodstvom, a HDZ-ova vrhuška po pitanju ovog utjecajnog gradonačelnika prilično je oprezna.

Ne radi se ovdje isključivo o Barišiću i njegovom utjecaju već i o Plenkovićevoj nezavidnoj poziciji zbog većine od 76 ruku. Barišićev mandat je njegov, a ako bi ga isključili iz stranke, to bi HDZ dovelo u nezavidan položaj budući da bi formalno izgubili potreban broj zastupnika. Radi toga su HDZ-ovci po Plenkovićevom naputku netom prije njegova uhićenja pohrlli na razgovor s gradonačelnikom zahtjevajući od njega da stavi mandat na raspolaganje, no on ni tada nije olako pristao na kompromisna riješenja, pod pritiskom doista jest stavio mandat u mirovanje, a u Saboru ga je zamijenio njegov blizak suradnik Mato Čičak.

No, pošto u tom saborskom mandatu Barišić vidi slamku spasa, jasno je da se vrh stranke s njime ne može obračunati kao što se obračunao s Rimac.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI