PLENKOVIĆ: ‘S dosadašnjih 2000 kuna po radniku povisuje se potpora na 2800 kuna. Radnik može raditi dva dana u tjednu, a tri dana nadoknađuje država’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović na konferenciji za medije govore o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta uslijed koronakrize.

Kako je najavio premijer, mjere bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja ove godine.

“Mi smo pokazali koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta za naše sugrađane i zaposlenike u privatnom sektoru. Vlada je učinila sve da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna, i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni”, rekao je Plenković.

Na početku je premijer na početku podsjetio na učinkovitost mjera poduzetih u ovoj “po mnogo čemu specifičnoj godini”.

“Na dan 29. veljače 2020. imali smo 1,542.328 osiguranika, a na dan 15. listopada bilo je 1,545,538 osiguranika, što je više. Dosad je isplaćeno 6,85 milijardi kuna za razne mjere za očuvanje radnih mjesta. Uz to, kada se dodaju i otpisani doprinosi dolazimo do brojke od više od 10 milijardi kuna. Do sada je u svijetu zaraženo više od 40 milijuna ljudi, a danas je to dva puta više nego što ih je bilo 10. kolovoza, a taj trend se, nažalost, nastavlja. Broj oboljelih ubrzano raste u svijetu, a tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj su 26863 osobe oboljele. Aktivnih je danas četiri puta više nego 1. listopada. Naš je cilj bio da poduzetim mjerama očuvamo likvidnost poduzeća te očuvamo što bolju turističku sezonu. Osigurali smo što manji gospodarski pad. U ovom procesu promišljanja i donošenja mjera osluškivali smo signale napih socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca i zbog toga novi današnji paket se predstavlja na temelju tih konzultacija. Cilj je da mjere pojednostavimo”, rekao je Plenković.



Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena. Dosad je bilo 50 posto, a sada idemo na 75 posto skraćivanja radnog vremena. Smanjuje se i određena dokumentacija. S dosadašnjih 2000 kuna raste mjera potpora po radniku na 2800 kuna. Netko može raditi dva dana u tjednu, a tri dana će nadoknaditi država.

Druga mjera uvodi stupnjevanje potpore sukladno padu prometa neke tvrtke. Primjerice, potpora 2000 kuna po radniku daje se za pad prometa tvrtke od 40 posto. Korisnici potpore oslobađaju se plaćanja doprinosa. Pad prometa više se neće mjeriti na mjesečnoj bazi nego se uspoređuje pad prometa u drugom i trećem kvartalu 2020. s istim kvartalom prošle godine. To je razdoblje od šest mjeseci. Na taj se način omogućuje realnija slika pada prometa u pojedinim djelatnostima i kod pojedinih subjekata.

Korisnici potpora za mikropoduzetnike imaju pravo na potporu bez obzira na sektor djelatnosti. Kada je riječ o vremenskom polju primjene te mjere, ona ide od 1. listopada do kraja godine.

Prema Vladinim izračunima, ukupan trošak bi bio između 300 i 350 milijuna kuna. Temeljni cilj je očuvati radna mjesta kod onih poslodavaca kod kojih je došlo do privremenog smanjenja opsega posla zbog pandemije koronavirusa. Očekuje se da će ove mjere biti donesene u četvrtak na Upravnom vijeću HZZ-a.

“Pronašli smo način u proračunu da to sve isfinanciramo. Pravodobno smo se snašli s aranžmanima s HNB-om, domaćim i inozemnim tržištem kapitala. Ovime smo osigurali da svi u Hrvatskoj imaju plaće i mirovine. Pritom smo zadržali investicijski kreditni rejting”, naglasio je Plenković.

U vezi dobivanja otkaza, ministar Aladrović je rekao kako za one radnike za koje se mjera koristi ne može doći do otpuštanja. “Neke nesuglasice ćemo usuglasiti u sljedeća dva dana. Ova mjera ima smisla za očuvanje zaposlenosti i stoga ne može doći do otpuštanja radnika”, rekao je ministar Aladrović.

Dodao je da, kada se gleda statistički ako raste broj osiguranika tada raste i broj zaposlenih.

Koronavirus nije ‘karijes’

“Pravo korištenja mjera imaju samo oni koji zaista rade”, naglasio je.

Premijer se ponovno vratio na koronavirus za što je rekao da to sigurno nije “nekakav karijes” već, ako treba nositi maske “onda ih treba nositi”.

Na novinarski upit o tome da su veledrogerije stopirale plasman lijekova bolnicama, Plenković je istaknuo da je “ponuda koja je bila na stolu bila ona koja je u ovom trenutku bila moguća bez rebalansa proračuna”. Nakon rebalansa pokušat će se naći način kako namaknuti novac i može li se nešto “zagrebati”, a da “državu manje stoji”.

Plenković se ponovno osvrnuo na dugovanja građana i uspostavu ovrha nakon moratorija te naglasio kako je “poruka jasna, a to je da obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja”. “Treba realno gledati na ovu situaciju”, istaknuo je.

Rekao je da smo imali Ovršni zakon u dva čitanja i nitko nije bio zadovoljan. Nakon toga se politički procijenilo da je mudrije ne ići u izglasavanje tog zakona već ići u izmjene Ovršnog zakona, s time da je sve u korist dužnika.

On i dalje kao da ignorira činjenicu da građani žele platiti svoja dugove, ali ne s enormno visokim zateznim kamatama. To uporno ne želi komentirati i sam ne želi “realno gledati na situaciju” jer “zatvara oči” nad previsokim zateznim kamatama i činjenici da na dugovanju jednog dužnika moraju uprihodovati svi oni koji se nalaze u ovršnom lancu, a to znači od vjerovnika preko javnog bilježnika do Fine.

Osvrnuo se i na situaciju u tvrtki Meggle te izrazio nadu kako će radnici ostati na svojim poslovima u toj tvrtki.

Na upit o tome što misli o prepucanju između njega i predsjednika Milanovića te treba li on transparentno objavljivati svoje troškove putovanja, uglavnom helikopterom, Plenković je istaknuo kako je Milanović u “svom međimurskom izdanju govorio i o sastanku u DORH-u”. Plenković je rekao kako će sada svima reći da je bio sastanak u DORH-u, ali o tome hoće li se snimka napada na Trgu svetog Marka dati u javnost.

“Osobno sam htio vidjeti hoće li se time snimka uzeti kao dokaz, u tom trenutku, s pravnog aspekta se snimka mogla dati u javnost. A što se tiče putovanja helikopterom, ja sam isto štićena osoba i u četiri godine svoga mandata letio sam tri puta helikopterom. No, mi se moramo fokusirati na temu, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta te da osiguramo ljudima plaće u ovim složenim okolnostima”, zaključio je premijer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI