PLENKOVIĆ U NAPADU! Optužio Penavu, Vidović Krišto da daju neprimjerene izjave, ali i društvene mreže na kojima se opravdava čin koji ima elemente terorističkog akta

Foto: Cropix

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade održao je konferenciju za novinare.

“S obzirom na okolnosti koje su se dogodile prekjučer želio sam detaljnije objasniti javnosti što se u biti dogodilo. Za hrvatsku javnost važno je znati da je bilo pucanja na tri policijska dužnosnika. Ranjen je policijski službenik Oskar Fiuri, kojeg smo posjetili u bolnici On je dobro, snažan je i mlad, oporavlja se, zaželjeli smo mu brz oporavak. Počinitelj je napravio samoubojstvo, riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine”, rekao je Plenković.

Još je jednom napomenuo da u tom činu ima naznaka terorističkog akta i ovo je ozbiljna situacija.

“Trebamo se zapitati kako je došlo do radikalizacije. Vidjet ćemo tko je odgovoran za to, te tko su akteri koji potiču mržnju, netrpeljivost i nesnošljivost  čak i nakon ovoga akta poput Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto koji daju neprihvatljive izjave. Postoji i odgovornost raznih medijskih aktera koji u svojim emisijama potiču nesnošljivost i mržnju između Hrvata i srpske manjine. Vjerojatno ima onih kojima se ne sviđa politika koju smo vodili prije, a vodimo i sada”, naglasio je premijer.

Apelirao je na sve aktere na medijskoj i političkoj sceni da podignu razinu poštovanja. “Onaj tko nema dovoljno iskustva možda nema dovoljno osjećaja za trijažu onoga što je istinito, što je dobro, a što loše i onda se dogodi ono što smo vidjeli u ponedjeljak”, rekao je. Dodao je kako čin pucanja na policajca i Vladu najoštrije osuđuje i smatra kako se sada moraju pozabaviti ovim fenomenom u društvu.



Osvrnuo se i na temu borbe protiv korupcije.

“U mandatu naše prve Vlade, a isto tako i u mandatu naše druge Vlade, tijela koja su nadležna u borbi protiv korupcije rade svoj posao neovisno i samostalno od upliva politike. Izvitoperen je način gledanja na rad institucija na način da bi oni trebali gledati tko s kime i gdje ruča u razdoblju lockdowna i stoga se ne mogu načuditi inicijativi oporbe za istražno povjerenstvo u situaciji kada policija i DORH rade svoj posao. Istražno povjerenstvo…u vezi čega? Da se možda pohvali rad policije i DORH-a što su neovisni u svom radu?”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako to iščitava kao politički instrument bez precizne teme, a to nije u redu.

U zadnjih nekoliko tjedana u javnosti je neka fama o tome da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost. O čemu je riječ? “Odbacujem takve teze i odbacujem teze da je netko nekoga trebao upozoravati. Ne znam tko s kim ide na ručak niti brinem o tome. Svatko tko je na javnoj funkciji mora biti svjestan s kim se druži”, rekao je.

Govorio je i o ‘performansima’ onih koji dolaze petkom na Markov trg i bacaju lubenice jer, kako je naglasio, “vjerojatno nemaju što raditi pa dolaze slobodno pred zgradu Vlade”.

“Ove mjere zaštite koje smo sada uveli su za zaštitu državnih institucija. Moramo pronaći razlog zašto se ovo dogodilo u ponedjeljak. Moramo saznati tko je taj tko radikalizira mladog čovjeka od 22 godine da puca na hrvatskog policajca koji je došao na svoj posao”, naglasio je Plenković.

Ne isključuje ni mogućnost da se ponovi ovakav čin jer je spomenuo kako je na društvenim mrežama bilo toliko objava o tome pa čak i poruka potpore tom činu. “Mislim da je to zlo i da je to loše. Svatko tko to piše trebao bi se zapitati da je meta bio njegov tata, brat, suprug…bi li i tada pisali s odobravanjem za ovakav čin? To je zlo i nedopustivo”, rekao je.

Ponovno se osvrnuo na korupciju. “Imate situaciju kada DORH, policija, USKOK rade slobodno i sukladno zakonu. Dobiju prijavu da je možda negdje nešto sumnjivo. To propituju i pokrenu postupak u kasnijim fazama. I što onda imamo? Politički spektakl. To je rušenje povjerenja u rad tih institucija. Ja ću odgovarati za ono što mi radimo i što je politika naše Vlade, a to je uspostaviti povjerenje u Vladu, Sabor…O tome kako će završiti neki konkretan predmet odlučuje sud”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako će Vlada maknuti nihilizam i podcjenjivanje institucija.

Na kraju je rekao kako je nesklon generaliziranju i ponovio je da je čin od ponedjeljka ekstreman slučaj. “Prešli smo granicu i ne možemo reći da smo svi pitomi i nikome se ništa neće dogoditi. On je počinitelj zločina i to je bit ovoga. Netko drugi može biti inspiriran time. Imali smo i slučaj u Splitu. Što će biti treće, ne znam. Ne prizivam i ne želim to. Do ovoga trenutka nitko nije mogao ni sanjati da će se ovo dogoditi. Da smo ove mjere napravili nakon lubenica, svi bi nam se smijali i govorili kako smo se ‘prepali europarlamentaraca’. Niti mjesec dana nakon toga došlo je do pucnjave. Nisu to bili slučajni pucnjevi. Prijeđena je granica, ne znam jesam li dovoljno jasan”, naglasio je Plenković.

“Mlađi punoljetnik to nije mogao učiniti ničim izazvan i moramo pronaći onoga tko ga je naveo na to”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI