PLENKOVIĆ U UKRAJINI: ‘Mi u cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković boravio je u Ukrajini gdje se sastao s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, piše Dnevno.hr.

Plenković je izjavio kako Hrvatska u potpunosti podupire Ukrajinski teritorijalni integritet te je izrazio nadu da će nova Krimska platforma pomoći u rješavanju tog problema.

“Sutrašnji sastanak Krimske platforme je jedna važna inicijativa koja ima za cilj okupiti brojne aktere međunarodne zajednice, najprije da se emancipira pitanje Krima, uz naravno druga okupirana područja, to su Donjeck i Luhansk. I s te strane pozicija Hrvatske je jasna: mi u cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine”, istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković će u ponedjeljak prisustvovati i na prvom summitu Krimske platforme i to povodom 30. obilježavanja neovisnosti Ukrajine.

Hrvatski premijer se po dolasku u Kijev sastao s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.



Porošenko je pohvalio premijera Plenkovića zbog toga što se “jako  dobro razumije u problematiku” te istočnoeuropske zemlje.

Osim toga, bivši predsjednik smatra kako je Plenkovićev dolazak na summit dokaz da je Ukrajina jedan od prioriteta Hrvatskoj i EU.

Plenković je podsjetio da je s Porošenkom “intenzivno surađivao” dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, a potom i na bilateralnoj razini kada je postao premijer. Podsjetio je kako je Ukrajina jedna od prvih zemalja koja 1991. godine priznala Hrvatsku.

Za kraj je istaknuo kako Hrvatska podržava nastojanja Ukrajine da uđe u EU.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI