PLENKOVIĆ ZANIJEMIO! Ulazimo u duboku krizu: Što nas očekuje u narednim mjesecima?

Foto: Pixsell

Rekordan broj oboljelih kojemu hrvatska javnost svjedoči na dnevnoj bazi pokazatelj je da situacija u našoj zemlji s pandemijom koronavirusa polako, ali sigurno izmiče kontroli.

Kriza se tako manifestira na zdravstveni sustav, ali i na domaću ekonomiju, a osim toga ona duboko utječe na psihološko stanje građana čije je nezadovoljstvo sve izraženije. Zatvaranje kakvom smo svjedočili na početku pandemije Hrvatska si izgledno je ne može priuštiti, da se to naslutiti i izjava vodećih političara koji otvoreno tvrde kako će nastojati izbjeći novi lockdown.

No unatoč tome život na kakvog smo navikli prije pandemije još dugo nećemo živjeti, pa je za očekivati da će se sukladno tome kriza u društvu u periodu koji je pred nama dodatno produbljivati.

Da je situacija među građanima ozbiljna potvrdilo se iz nedavnog verbalnog okršaja s doktoricom Markotić, a takvi konflkti ukazuju na bujanje nervoze koja nerijetko vodi ka sve intenzivnijem nasilju. Pala je time u vodu Plenkovićeva priča s početka srpnja u kojoj se slavtobitno hvalio time kako je Hrvataska pobjedila Covid-19. S naslovnica medija nestale su priče u uspješnom hrvatskom modelu, a premijer je naprosto zanijemio, samohvala više po svemu sudeći nije opcija jer je i laicima postalo jasno kako je Hrvatska proljetos zbog strogih mjera ostala pošteđena većeg broja oboljelih, no te stroge mjere manifestirale su se na hrvatsku ekonomiju pa ih si danas više nismo u mogućnosti priuštiti.

Što je točno utjecalo na broj zaraženih da li je to povratak hladnijeg vremena, ili pretjerana opuštenost građana teško je tvrditi, no u svakom slučaju te brojke veliki su pritisak na zdravstveni sustav koji je i bez pandemije plesao po rubu boreći se za preživljavanje. Stožer koji je proljetos prezentiran kao zajednica heroja u očima javnosti uspio se iskompromitirati nedoslijednim mjerama i podilaženjima vladajućoj stranci pa je malo vjerojatno da će aktualno vodsto Stožera u nadolazećem periodu usphjeti potaknuti naciju na odgovornost. Stoga je razumljivo da se i u vladajućim redovima razmatra opcija osvježenja stožera s nekim novim licima no problem je u tome što ni Vlada, ni država ni građani više nemaju vremena za čekanje, vrijeme je za konkretne, liderske korake i strategiju za izlazak iz krize koja je pred nama.



Od Plenkovića i njegovih ministara očekuje se da ponude ideje, no umjesto toga, oni su svoju retoriku sveli na prepirke sa Zoranom Milanovićem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI