Plenkovića rešetali pitanjima o Milanoviću: Predsjednik ima niz sjajnih izjava…

FOTO: Pixsell

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u Bruxellesu na summitu na kojem je glavna tema strateška rasprava o odnosima s Turskom i situaciji u istočnom Sredozemlju, zatim odnosi s Kinom te stanje u Bjelorusiji.

Prije početka velikog sastanka s drugim EU čelnicima Plenković je odgovorio na nekoliko pitanja novinara.

“Sastajemo se kako bi danas popodne raspravili o nizu vanjskopolitičkih tema, a sutra će na rasporedu biti teme vezane uz gospodarstvo – kazao je Plenković i dodao da se jutros već sastao s predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i povjerenicom Dubravkom Šuicom”.

Razgovarali smo i temama koje su važne za Hrvatsku, poput ulaza u Schengen, uvođenja eura i planu gospodarskog oporavka kako bismo se pripremili na povlačenje sredstava koja su nam na raspolaganju – rekao je Plenković i na pitanje novinara rekao da se o migrantskoj krizi nije razgovaralo.

Upitan o eventualnom povlačenju BAT-a iz Kanfanara, Plenković je rekao da je stav Vlade jasan.“Očekujem fleksibilnost sa svih strana i da zadržimo radna mjesta u Istri i Virovitičko”, podravskoj županiji.

Upitan o sugestiji predsjednika Milanovića da se ne bi trebao sastajati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom s obzirom na predizborno razdoblje u SAD-u i to da nam, kako je Milanović rekao, dolazi prodati avione, premijer je rekao:

“Ne znam, nisam čuo njegovu izjavu jer sam jutros bio na sastancima. Pompeo je na turneji u EU, dolazi u Hrvatsku, bio je i u Italiji, na redu je i Grčka… to je normalan dijalog. Što se tiče nabave borbenih aviona podsjećam da smo ponudili Uredu predsjednika da delegiraju svojeg predstavnika u Povjerenstvo za odabir borbenog aviona. On je odbio sudjelovati pa tako doživljavam bilo koji njegov komentar na tu temu”, rekao je Plenković.

Upitan da komentira izjavu predsjednika RH da bi trebalo birati samo ponude NATO članica (SAD, Francuska), Plenković je rekao.

“Ja mislim da su to sjajne izjave”, ironično je rekao.

Zamoljen da prokomentira izjavu Milanovića koji je lockdown nazvao “tlapnjom”, premijer je rekao.

“Vi njega to pitajte sve. Još jedna u nizu sjajnih izjava”.

Upitan o politici prema BiH i da li on i Milanović imaju isti stav, Plenković je rekao:

“Razumijem da je predsjednik angažiran na vanjskom političkom planu, to je u njegovoj nadležnosti. Što se tiče angažmana Vlade mi smo to radili i do zadnjih dvije ili tri izjave predsjednika. Stav Vlade je tu i više nego jasan i moramo se vratiti duhu i slovu Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma. Činjenica je da od 2006. godine Bošnjaci biraju Hrvatima njihovoga člana Predsjedništva BiH i tako imamo takozvano nelegitimno predstavništvo”.

Da li ste razgovarali s von der Leyen o Izvješću o vladavini prava u EU? – pitao je novinar.

“Spomenuli smo to, mi smo prije svega dali svoj doprinos izvješću. U okvirnom dokumentu Hrvatska se spominje najmanje, ja mislim samo tri puta. Postoji i dokument službi Komisije koji ide detaljnije u vezi vladavine prava u Hrvatskoj i meni se čini da je napravljen prema inputu niza aktera s kojima su službenici razgovarali. Dio stvari je pozitivan, dio stvari ukazuje na određene stvari koje moramo popraviti, poput percepcije neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa i nastaviti borbu protiv korupcije. No, tu je više nego jasno da nema nedodirljivih u Hrvatskoj ako ima osnovanih sumnji da je netko počinio nezakonite radnje”.

“Kako komentirate izjavu predsjednika Milanovića koji je zastupnice Puljak i Orešković nazvao samodopadnim narikačama?”, bilo je iduće pitanje.

“Nemam komentar”, sve je tu već rečeno.

Upitan što misli o europskoj budućnosti Crne Gore s obzirom na rezultate nedavnih izbora, kratko je rekao:

“Mi podržavamo Crnu Goru na putu prema EU i ako tako i nastave”, imat će našu podršku, piše Jutarnji list..

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI