PLENKOVIĆA SU TJEDNIMA PRITISKALI: Jednu mjeru nije smio donijeti

Foto: Pixsell

I prije nego li je premijer Andrej Plenković predstavio nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa ministar rada Josip Aladrović jasno je dao do znanja da vladajući ne razmišljaju o zatvaranju trgovačkih centara te da to sigurno nije opcija.

“Možemo razmatrati eventualno neke epidemiološke dodatne zahtjeve koji će se stavljati pred shopping centre kako bi se smanjilo potencijalno širenje epidemije, ali zatvaranja tih centara kao takvo u ovom trenutku nije na stolu”, rekao je Aladrović.

Upućeni pak svjedoče da vladajući sve oi da su uistinu htjeli trgovačke centre zbog pritiska nisu niti smjeli zatvoriti. Naime, na samu najavu toga da razmatraju nove mjere za trgovine iz Hrvatske udruge poslodavaca Plenkoviću su jasno dali do znanja da postrožene mjere ne mogu prihvatiti.

”Ako bi se mjere potrožile do nivoa da se svi potencijalni kupci tijekom dana ne mogu prihvatiti u trgovinu, ta odluka bi svakako dovela do značajnijeg pada prometa i ukupne potrošnje”, poručili su trgovci preko HUP-a predsjedniku Vlade prijeteći mu neizravno valom otkaza u slučaju da mjere postroži baš preko njihovih pleća. Jasno je iz nastupa vladajućih da mjere koje se odnose na trgovačke centre donose stidljivo i s izostankom hrabrosti na kakvu smo nailazili u proljetnom valu.

Računica trgovaca je jasna, ne bude li svatko tko poželi mogao u trgovinu, biti će manje novca, no s druge strane, odredbe koje trgovinama donose novce rezultiraju navalama na trgovačke centre. U doba pandemije takvo što može se okarakterizirati kao igra između života i smrti, koja je doduše iz perspektive trgovaca razumljiva, oni postoje da bi profitirali, a svoju moć iskoristili su i sada borećši se u doba krize za svoj sektor koji je u konačnici u paketu novih mjera prošao gotovo neokrznut.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI