PLENKOVIĆU PLAĆA RASTE ZA TISUĆU KUNA: Ovako izgledaju reforme u režiji HDZ-a

Foto: Pixsell

S prvim danom iduće godine smanjuju se stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, a osnovni osobni odbitak ostaje isti te će slijedom toga iznositi 4 tisuće kuna, čime su odbijeni zahtjevi oporbe koja je u Saboru zahtijevala da se poveća te da još veći dio radnika ne plaća porez na dohodak.

Prema aktualnom zakonu onaj tko nakon odbitaka za mirovinsko i olakšica za djecu ostvaruje poreznu osnovicu od 4000 kuna, ne plaća porez na dohodak. Izmjenama zakona o oporezivanju profitirat će pak oni koji trenutno imaju plaću od 5 tisuća kuna, a nemaju olakšice za djecu, takvi će naredne godine bez prireza imati za 60-tak kuna veću plaću.

Oni čija plaća iznosi 7 tisuća kuna neto, a koji također nemaju olakšica niti ikakvih prihoda mogu očekivati oko 170 kuna veću plaću, no u slučaju da imaju dvoje djece, na povećanje mogu zaboraviti.

Povišici od oko 315 kuna razveselit će se oni s plaćom od 10 tisuća kuna neto. I ovo se dakako odnosi na zaposlenike bez olakšica i prireza, a ako već imaju porezne olakšice za dvoje djece, tada bi povišica mogla iznositi oko 90 kuna.

Oni koji zarađuju 15 tisuća kuna, a u tu skupinu spada i dio saborskih zastupnika imati će 580 kuna veću plaću, dok će od siječnja za 840 kuna i više plaća rasti premijeru, dijelu zastupnika, predsjedniku, menadžerima i sucima, budući da oni imaju plaću od 20 tisuća kuna.



U slučaju da ne koristi olakšicu, odnosno osobni odbitak za svojih dvoje djece, Plenkoviću bi plaća od 22 tisuće kuna mogla porasti za tisuću kuna, a sve i da koristi olakšicu, povišica će mu iznositi značajnih 720 kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI