PLENKOVIĆU PLAĆA RASTE ZA TISUĆU KUNA: Ovako izgledaju reforme u režiji HDZ-a

Foto: Pixsell

S prvim danom iduće godine smanjuju se stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, a osnovni osobni odbitak ostaje isti te će slijedom toga iznositi 4 tisuće kuna, čime su odbijeni zahtjevi oporbe koja je u Saboru zahtijevala da se poveća te da još veći dio radnika ne plaća porez na dohodak.

Prema aktualnom zakonu onaj tko nakon odbitaka za mirovinsko i olakšica za djecu ostvaruje poreznu osnovicu od 4000 kuna, ne plaća porez na dohodak. Izmjenama zakona o oporezivanju profitirat će pak oni koji trenutno imaju plaću od 5 tisuća kuna, a nemaju olakšice za djecu, takvi će naredne godine bez prireza imati za 60-tak kuna veću plaću.

Oni čija plaća iznosi 7 tisuća kuna neto, a koji također nemaju olakšica niti ikakvih prihoda mogu očekivati oko 170 kuna veću plaću, no u slučaju da imaju dvoje djece, na povećanje mogu zaboraviti.


Povišici od oko 315 kuna razveselit će se oni s plaćom od 10 tisuća kuna neto. I ovo se dakako odnosi na zaposlenike bez olakšica i prireza, a ako već imaju porezne olakšice za dvoje djece, tada bi povišica mogla iznositi oko 90 kuna.

Oni koji zarađuju 15 tisuća kuna, a u tu skupinu spada i dio saborskih zastupnika imati će 580 kuna veću plaću, dok će od siječnja za 840 kuna i više plaća rasti premijeru, dijelu zastupnika, predsjedniku, menadžerima i sucima, budući da oni imaju plaću od 20 tisuća kuna.U slučaju da ne koristi olakšicu, odnosno osobni odbitak za svojih dvoje djece, Plenkoviću bi plaća od 22 tisuće kuna mogla porasti za tisuću kuna, a sve i da koristi olakšicu, povišica će mu iznositi značajnih 720 kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI