POČINJE VELIKA ČISTKA U DRŽAVNIM TVRTKAMA: Odlaze HNS-ovi i Bandićevi kadrovi, a dolaze prijatelji i članovi Pupovčeve stranke

Državne tvrtke jedan su od najslađih dijelova kolača koji se među članstvom vladajuće garniture raspoređuje nakon formiranja vlasti. Upravo je taj slatki djelić kolača posljednjih nekoliko dana vruća tema u HDZ-u s obzirom na to da je novi-stari premijer Andrej Plenković svojim najbližim suradnicima jasno dao do znanja da kreću čistke u državnim tvrtkama. Jednim će se dijelom državne tvrtke morati pročistiti zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, pa se i u njima mogu očekivati otkazi, a drugim pak dijelom zbog toga što je Plenkovićev HDZ pobijedio na izborima te samostalno, uz potporu manjinaca, formirao Vladu.

Važan zaokret

Shodno tome, državne tvrtke čistit će se od HNS-ovih i kadrova zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji su u sabornici održavali većinu za opstanak prošle Plenkovićeve vlade. Sada kada mu takav oblik potpore više ne treba, Plenković se sprema na velik i važan zaokret, no kako to obična biva, svoj djelić kolača zahtijevat će SDSS, a prema tvrdnjama upućenih, uskomešale su se i HDZ-ove lokalne frakcije, ali i istaknuti pojedinci željni kadroviranja. Vremena za lobiranja zainteresirani zapravo nemaju previše jer će Plenković sa svojim suradnicima u sljedećih tridesetak dana imenovati nove državne tajnike, ravnatelje državnih upravnih organizacija, glavnog državnog rizničara, ravnatelje Vladinih agencija i ravnatelje zavoda koje također imenuje Vlada. Sasvim je jasno da će se u tome procesu vidljivo smanjiti broj HNS-ovih kadrova, no zato će ojačati utjecaj manjinskih i SDSS-ovih kadrova. Miloradu Pupovcu i njegovim pulenima u tom su procesu posebno zanimljivi HEP, Ina i Podravka.

S druge strane, slavonski HDZ-ovci predvođeni županom Ivanom Anušićem zainteresirani su za HOPS, a svoje bi kadrove rado i dalje imali u Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama. Osim toga, Anušić premijeru sugerira transfer Josipa Škorića iz Hrvatskih cesta u Upravu HEP-a, a dobro upućeni tvrde da su njih dvojica u prilično prisnim odnosima. U dubrovačko-neretvanskom HDZ-u oslanjaju se na utjecaj svojega Branka Bačića koji je Plenkoviću navodno već iskazao interes za Luku Ploče, založio se i za Nikšu Konjevoda kojega gura na poziciju predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, dok se Plenkovićev prijatelj i novi glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić zalaže za to da Frane Barbarić ostane na čelu HEP-a.

Sukob interesa



Žestoka borba vodi se i za Janaf, s jedne strane, aktualni predsjednik Uprave Dragan Kovačević vrlo korektno obavlja svoj posao, što dobro zna i Plenković, a s druge strane, Plenković i ministar gospodarstva skloni su tome da Vladislav Veselica preuzme tu moćnu tvrtku. Veselica je inače Plenkovićev prijatelj iz osnovne škole, riječ je o sinu Vladimira Veselice i nećaku pokojnog Marka Veselice, koji je s Plenkovićem pohađao Osnovnu školu Jordanovac. Svojedobno je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvaralo predmet protiv Plenkovića kako bi ispitalo Veseličin angažman u Upravi Janafa jer se Plenković na sjednici Vlade nije izuzeo od odluke o njegovu imenovanju premda su godinama prijatelji. “Premijer i Veselica nisu ni u kakvom srodstvu niti su rodbinski povezani, niti postoji bilo kakav oblik interesne povezanosti među njima”, rečeno je tada iz Vlade, a u međuvremenu se Plenković ionako okružio svojim prijateljima iz djetinjstva pa i u HDZ-u na poziciji glavnog tajnika sjedi Katičić, kojega premijer zna od djetinjstva. Upućeni, međutim, svjedoče da sam Veselica zbog respekta prema Kovačeviću nije sklon tome da preuzme rukovođenje Janafom.

Loše poslovanje

Premda je Veselica obziran prema svojem šefu, u HŽ Infrastrukturi, HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu navodno je nastao pravi metež zbog borbe za fotelje, u tvrtkama uskoro slijedi cijeli niz otkaza zbog lošeg poslovanja, a bitka se vodi i za čelnog čovjeka Croatia Airlinesa, gdje bi navodno Kalmeta rado ubacio neke svoje kadrove. U Ini pak ordinira Ćorić, koji se kod Plenkovića uspio založiti za Barbaru Dorić, Niku Dalića i Darka Markotića, oni se zasad neće dirati, međutim, pozicija nije sigurna Damiru Vanđeliću. Za ostanak Damira Mikuljana u Ini navodno se zalaže njegov prijatelj Davor Božinović, no premijer zasad o njemu nije donio odluku premda je dotični u studenome prošle godine smijenjen s pozicije predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, i to u vrlo neobičnim okolnostima, srušili su ga, naime, skupštinari HDZ-a potpomognuti koalicijskim partnerima. Bez pozicije bi mogla ostati i Jasna Pipunić iz Sindikata naftnog gospodarstva. Riječ je o velikoj sindikalnoj udruzi koja članstvo ima u Ini, Croscu, Plinacru i Janafu.

Za svoje kadrove u državnim tvrtkama bori se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je posljednjih godina mrežu svojih ljudi izgradio baš u javnim poduzećima. Iako je njegov prijatelj Čulo kao čelni čovjek Hrvatske pošte nerijetko na meti kritika te se za njime vuku neugodne afere, Jandroković se kod predsjednika Vlade bori za njegov opstanak, osim toga, lobira i za opstanak Ivice Arara u Plinacru, a njegov kadar je i Marin Pucar, čelni čovjek Podravke, kojemu ni sam Plenković nije nesklon pa bi SDSS-ovi kadrovi u toj tvrtki mogli popuniti neke niže pozicije. Kad je riječ o Bandiću, izgledno je da bez pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostaje njegov Siniša Kukić, zbog čega upravo Pupovac zadovoljno trlja ruke jer je i sam zainteresiran za taj fond u kojemu se okreću milijuni.

U HNS-u razloga za zadovoljstvo sasvim sigurno nemaju, no nadaju se pokojoj poziciji državnog tajnika u ministarstvima gospodarstva, obrazovanja i poljoprivrede, dok HSLS pokazuje interes za državne tajnike u ministarstvu policije i prometa te ministarstvu rada.

Nepopularni Vaso

Bilo kako bilo, upućeni svjedoče kako su podjele fotelja u državnim tvrtkama unijele nove nemire u vladajuću stranku, u žestokom su konfliktu slavonski i dalmatinski ogranak vladajuće stranke, a time i Anušić i Bačić. I jedan i drugi guraju svoje kadrove na vodeće pozicije, nastojeći pritom izgraditi vlastiti utjecaj. Velik je to pritisak na Plenkovića kojega salijeću i Jandroković i Sanader, ali i dio ministara, popis želja je naravno dug, a sve njih teško je ispuniti pa se može očekivati da će se razdori s imenovanjima produbiti. Anušić je, nošen rezultatima parlamentarnih izbora, već uspio ugurati Natašu Tramišak za ministricu regionalnog razvoja, a Plenković je mislio da će na tome popis njegovih zahtjeva stati, no čini se da Anušić drži da je utjecajniji nego ikada, istog je stava i šutljivi Bačić koji stranku i Plenkovića predano brani na svakom koraku, izlažući se medijskim pritiscima, a uza sve to, Plenković u ovim čistkama ima još jedan vrlo važan i nezanemariv cilj – riješiti se svih onih kadrova koje je u državne tvrtke uveo njegov donedavni zamjenik Milijan Brkić.

Otkazi uzrokovani krizom, smjene po političkoj liniji, sve su to vjesnici vruće i neizvjesne jeseni koja očekuje Plenkovića. Pobjeda na izborima daleko je iza njega, sada mora pobijediti i očvrsnuti među svojima, a to, izgleda, neće biti nimalo lako.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI