POLITIČARI, TAJKUNI, UGLEDNICI! Nastavljeno suđenje godine: Tko su korisnici Varginih usluga?

Nastavljeno je suđenje u čuvenoj aferi SMS na osječkom Županijskom sudu, gdje je u svojstvu svjedoka stigao bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, na ročište je pozvan i šef nekadašnjeg kocnerna Agrokor, dok se u svojem stilu videolinkom svjedočenju priključio Zdravko Mamić. Suđenje je inače trebalo biti nastavljeno još 22. rujna no tada je Karamarko svoj izostanak opravdao visokim tlakom.

Podsjetimo, nekadašnji policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač HDZ-ova nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića stanoviti Blaž Curić, ujedno i kum Milijana Brkića, optužnicom Uskoka terete se za sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tom kaznenom djelu, a na početku suđenja odnosno 13.srpnja ove godine oba su izjavili kako se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice. S druge strane Tužiteljstvo je stava da je Varga od sredine 2017. godine pa sve do 20. rujna 2018. godine na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj. Posljednji medijski napisi o ovom dvojcu sežu u period kada je Varga bio uhićen, a tada su u javni prostor procurili navodni dijelovi Vargina istražnog iskaza.

U iskazima se tako može vidjeti pozadina njegova odnosa sa Zdravkom Mamićem, a ujedno u iskazu je Varga progovorio i o suradnji s nekadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, drugim čovjekom HDZ-a Milijanom Brkićem te nekadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem. U iskazu istražiteljima, koji su ispitivanje nad njime proveli zbog sumnje da je izradom lažnih SMS-ova u slučaju Mamić odgovoran za sprječavanje dokazivanja, Varga je prema tim napisima iz medija između ostaloga kazao da je suradnik FBI, ali i Karamarkov čovjek od povjerenja. Za Karamarka je navodno pisao dio HDZ-ova programa, vodio neke istrage vezane za članove stranke te dao dokaze da je HDZ zbog Apisa na izborima zakinut za nekoliko mandata.

Drugom čovjeku HDZ-a, Brkiću informatičar Varga pomogao je tako što je istraživao jednu njemu blisku osobu, a uz to navodno mu je pomogao da mu ne uzmu diplomu provodeći istrage protiv profesora koji su odlučivali o slučaju Brkićeva plagiranja diplomskog rada, a na e-mail adresu dostavio mu je kako je navodno rekao rezultate istrage. Tu popis onih s kojima je Varga surađivao ne staje, jer prema Varginom iskazu, i bivši savjetnik bivše predsjednice Vlado Galić, tražio ga je da pomogne Brkiću oko diplome. A preko servera je prijetio i nekadašnjoj šefici Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Daliji Orešković, kako bi tijelo kojim je ravnala odlučilo protiv Karamarka, što se podsjetimo u konačnici i dogodilo. Novac kojega se domogao od Mamića, Varga je investirao u kuću, a Todorić ga je sam angažirao. Varga je u svoj iskaz upleo i Brkićeva kuma, Blaža Curića koji je također bio u istražnom zatvoru, a njega je pak opisao kao svoju poveznicu sa Zagrebom. O pozadini afere SMS prije nekoliko mjeseci za 24sata progovorio je bivši Mostov ministar policije Vlaho Orepić.

“Ovo je samo jedan slučaj u sustavu koji ukazuje na bolest sustava. Na sustav koji je premrežen političkim kadroviranjem biračkog tijela. To toliko dugo traje… Baza biračkog tijela je relativno mala i tu dođe do zasićenja i došlo je do negativne selekcije. Imamo negativnu selekciju u svim sigurnosnim sustavima, i događa se to što se događa. A nositelji te politike, ja je zovem izvaninstitucionalna politika, također su posljedica negativne selekcije koja se događa i u strankama i u ukupnom funkcioniranju države. Imate čitav set pokazatelja da izvaninstitucionalni utjecaji, izvaninstitucionalna politika dominira nad institucionalnom”, rekao je te prigode Orepić upirući još tada prstom u Brkića i Karamarka.



Otkako je afera SMS dospjela u javnost, dio nacije zapravo se propitkivao čiji je Varga čovjek – Brkićev, Karamarkov, Mamićev? Bivši MUP-ov informatičar priveden je zbog izrade lažnih SMS-ova u slučaju Mamić, a zbog čega je i dospio je na naslovnice hrvatskih medija. Istražiteljima je Varga prema napisima iz medija navodno naknadno otvorio dušu govoreći o svojim vezama s Brkićem i Karamarkom, a i jedan i drugi  priznali su poznanstvo s Vargom. Štoviše, Brkić je jasno dao do znanja da je Vargi pomogao nakon što je dobio otkaz, međutim, rekao je i kako se nikakvim njegovim uslugama nije koristio. Brkić je u to doba, uoči vukovarskih prosvjeda tvrdio da mu podmeću, ne otkrivajući tko je taj netko tko bi mogao raditi protiv njega.

Ipak, Vargu je u zvijezde lansirao slučaj Mamić, a pomno skovan plan prekinuo je Brkićev kum vozač Ministarstva poljoprivrede koji je Vargu upozorio da ga prate istražitelji te da se po hitnom postupku rješava dokaza. Oni koji su s Vargom imali kontakta opisuju ga kao osobu koja se voli hvaliti sa svojim poznanstvima u svijetu visoke politike.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI