Politički analitičar o “minama” koje čekaju Tomaševića i platformu Možemo!: “Jedna mina se već može naslutiti”

Drugi krug za izbor novog zagrebačkog gradonačelnika održat će se 30. svibnja, a Tomislav Tomašević je ulazi s velikom prednošću u odnosu na Miroslava Škoru.

Pitanje je koliko može zapravo Škoro okrenuti rezultat u svoju korist, ali analitičari smatraju kako su malo šanse.

Određeni mediji su prenosili kako su iz platforme krenuli u pregovore s SDP-om kako bi imali većinu u gradskoj Skupštini, ali to su demantirali.


Još ima dosta nedoumica, a politički analitičar Karlo Jurak je pokušao detektirati takve stvari.

“Već sad možemo primijetiti da su se počeli puštati neki spinovi u medijima: objavljeno je da su pregovori sa SDP-om oko formiranja skupštinske većine već počeli što su iz ‘Možemo!’ brzo demantirali. Do tih pregovora će svakako doći, doći će i do formiranja većine, a iako se čini da će to biti glatko, mislim da će ipak biti problema. Ne toliko oko ‘matematike’, više će biti oko zahtjeva SDP-a. Neće to biti idiličan odnos. Mislim da u SDP-u, barem kod njihovih članova koji javno istupaju, i dalje postoji uvjerenje da su najjača stranka u Zagrebu i da će postavljati nerealne zahtjeve. Na tom planu bi se svašta moglo slušati već u idućih nekoliko tjedana”, istaknuo je te se dotaknuo što bi mogao biti još jedan problem odnosno “mina”.“Jednu minu koja se sprema novoj gradskoj vlasti već možemo naslutiti, a to je pitanje pročelnika gradskih ureda koji su, zapravo, neki tip ministarstava, ali pročelnici nisu ministri, niti se biraju i razrješuju na isti način. Prekjučer smo mogli vidjeti kako je dočekan zahtjev za stavljanje njihovih mandata na raspolaganje. Osobno, siguran sam da se brojni pročelnici neće samo tako lako dati. To su već neki i najavili, kao Olivera Majić i Pavle Kalinić. Ako ‘Možemo!’ tu bude išao oštro, čak i preoštro s obzirom na zakonske i druge propise, neki slučajevi bi mogli završiti na sudovima i upravo to bi mogle biti spomenute ‘mine’. Tu su i raskidi ugovora koje grad ima s određenim tvrtkama, gdje se najčešće spominje ime Zorana Pripuza,  to će također biti će važna pitanja. Da će im biti lako neće, ali im ide u prilog što se nisu izlijetali s nekim populističkim izjavama da će raskidati ugovore, već su išli na termin ‘revizija’. Ako previše obećate na kraju razočarate mnoge, jer se neke stvari ne mogu samo tako lomiti preko koljena.”, izjavio je politički analitičar

Facebook Comments

Loading...
DIJELI