Popis stanovništva odgađa se za jesen!

Državni zavod za statistiku uputio je prijedlog izmjena Zakona o popisu stanovništva te naveo da se ovogodišnji popis stanovništva treba održati od 13. rujna do 17. listopada.

Kao što se zna, popis stanovništva je jedno od najsloženijih i najopsežnijih statističkih istraživanja koje se provodi svakih deset godina. Ove godine je bilo prvotno predviđeno da se održa od 1. travnja do 7. svibnja, ali obzirom na pandemiju koronavirusa i potresom pogođena području, to će biti teško izvedivo.

Tako je Državni zavod za statistku u e-Savjetovanje bio uputio obrazac prethode procjene prijedloga izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva, koji je predviđao da se popis provede od 1. lipnja do 4. srpnja.

No, i tu je došlo do promjena. Kako se navodi predlaže se uvođenje popisa stanovništva od 13. rujna do 17. listopada te bi se odvijao u dvije faze. Prva faza bi bila od 13. do 26. rujna gdje bi se samostalno popisalo stanovništvo kroz e-Građane, a druga faza bi trajala od 27.rujna do 17. listopada popisivanjem putem osobnog intervjua.

“Kako je epidemiološka situacija u ovoj godini još uvijek nepovoljna, a s obzirom na to da se popis provodi na punom obuhvatu stanovništva, potrebno je voditi računa o potpunoj suradnji i uzajamnom povjerenju stanovništva i sudionika popisivanja što je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji itekako otežano.Za očekivati je izuzetno otežanu dinamiku izbora popisivača na područjima zahvaćenim potresom, kao i otežano funkcioniranje jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u popisu kao logistička i organizacijska podrška provedbe druge faze popisivanja putem osobnog intervjua”, obrazlažu iz DZS-a.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI