POSLUŠAJTE OPTUŽBE ZA MALVERZACIJU! Volonter optužuje vozača: ‘Prodajete kućice za 1500 eura’. Stožer: ‘Policija sve istražuje!’

Na staru godinu Tomo Medved, u društvu ministrice turizma i sporta Nikolina Brnjac i župana sisačko-moslavačkog Ive Žinićadočekao je u Glini prvih 20 mobilnih kućica doniranih za stanovnike područja pogođenih potresom.

Kućice su stigle u akciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske, a kako je tada rečeno, bile su prvenstveno namijenjene onima koji zbog životinja i zemlje nisu mogli napustiti svoje urušene domove. Ministarstvo je na sebe preuzelo troškove prijevoza i montaže, a dopremljene su angažmanom više prijevozničkih tvrtki iz cijele Hrvatske.

Istog dana s Lošinja je prema Banovini krenulo i sedam mobilnih kućica te petnaest kamp prikolica kao donacija lošinjske Jadranke Grupa u suradnji s Lošinjskom plovidbom – turizam i tvrtkom Jazon. Upravo je ta donacija postala spornom. Naime, u posjedu smo snimke razgovora između volontera koji nadgleda dopremu kućice i vozača kojeg je angažiralo Ministarstvo. U jednom trenutku može se čuti volontera koji, ljut na vozača, tvrdi da kućice koje je donirala lošinjska Jadranka grupa nisu na predviđenoj lokaciji te još optužuje njegove kolege da je čuo kako ih prodaju za 1.500 eura.

“Bio sam na lokaciji, naših kućica tamo nema. U slučaju da do ponoći ne budu kućice s teretnih listova na adresama koje ste dobili, idemo u medije”, zaprijetio je volonter vozaču.

“Nećemo se igrati više. Nemamo se što raspravljati(… ). Čuli smo da prodajete kućice po 1.500 eura, te bolje, naše, a onda mi da dođemo tamo birati neke druge. To tako neće ići”, dodao je.



Vozač ga potom u jednom trenutku poziva da dođe izabrati kućicu, no volonter ponudu odbija.

“Hoćemo naše kućice, nećemo birati kućice. Mi smo donijeli prave kućice, ne zanimaju nas druge.”

U daljnjem razgovoru vozač ga upućuje na Stožer, na što volonter burno reagira.

“Nemam se ja što javiti u civilni stožer. Tko je Civilni stožer da nama uzima naše kućice? Nek’ si civilni stožer nabavlja svoje kućice pa nek ih ‘podijeljuje’ kako hoće. Vi ste dobili adrese na koje trebate dostaviti, niste dostavili. Čovjek me već četvrti dan zove kad će kućica, kad će kućica, ja ne znam njemu šta da kažem.”

Kako bi došli do odgovora, kontaktirali smo i Jadranka grupu iz koje nam nisu mogli potvrditi da je bilo malverzacija.

“Odmah nakon što je razoran potres pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, lošinjska Jadranka grupa poslala je donaciju od 7 mobilnih kućica na adrese obitelji čiji su domovi uništeni, kako bi im osigurala privremeni smještaj. Namjera kompanije bila je pružiti pomoć žrtvama pogođenima katastrofom, a ukoliko su u ovoj iznimno teškoj situaciji zabilježene bilo kakve nepravilnosti i ilegalne radnje, vjerujemo da će ih nadležne institucije istražiti i poduzeti odgovarajuće mjere“, poslali su nam u priopćenju.

No, kako smo doznali s terena, sve mobilne kućice koje su poslane iz Lošinja na kraju su stigle u ruke onih kojima su bile namijenjene. Problema s isporukom i kašnjena je bilo, no u konačnici je sve dobro završilo – barem što se tiče ove isporuke.

I Stožeru za otklanjanje posljedica potresa poslali smo upit oko mogućih malverzacija oko dopreme kućica u organizaciji Ministarstva turizma. Glasnogovornik Stožera Mladen Pavić potvrdio nam je kako im je poznat sadržaj snimke te da je ona proslijeđena policiji.

Upoznati smo s tom snimkom još u nedjelju navečer, i u ponedjeljak je to dano službama, odnosno policiji da vidi o čemu je riječ. Čekamo da se utvrdi što je doista istina, a što insinuacija. Mi smo upozorili još na samom početku postavljanja kućica da nije isključeno da se nešto tako pojavi i vidjet ćemo što je ishod ove istrage”, odgovorio nam je.

Dodao je i da je raspodjela mobilnih kućica koje financira država i kućica iz donacija koje su išle prema državi ‘apsolutno pod kontrolom’.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI