POVJESNIČAR KLASIĆ: Izraz Banovina služi za pohrvaćivanje nečega gdje su većina bili Srbi! Biskup Košić je sramota!

Povijesničar Hrvoje Klasić gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o aktualnoj raspravi o tome je li ispravno koristiti izraz Banovina ili Banija, a posebno se kritički osvrnuo na propovijedi biskupa Vlade Košića koji je na misi povodom 443. obljetnice obrane kaštela Gvozdansko govorio kako se Hrvatska susreće s izazovima i problemima s kojima se ne može izboriti na način na koji se borila protiv Turaka i Srba.

Za Klasića pitanje odabira između izraza Banija i Banovina nije povijesno ni lingvističko, nego isključivo političko.

“Nikada nitko u Kostajnici, Glini, Petrinji, Sisku, ali ni u Splitu ni Zagrebu do 1991. godine nije koristio termin Banovina, nego Banija i Banijci. Gordan Lederer je objavio video iz rata ‘Banijska praskozorja’, ne banovinska.

Banovina je jedan od pokušaja pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo uz Srbe. Na Banovini je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo. Tako se počinje uvoditi izraz Banovina”, rekao je Hrvoje Klasić te nadodao kako je termin Banovina tu kako bi naziv zvučao hrvatskiji.

Košićev govor tijekom mise Klasić je nazvao sramotnim



“Žalosno je što ovakve izjave nisu incidentna pojava nego način njegovog razmišljanja. To misli Košić i vrh katoličke crkve. Nije to prvi put, pa da biskupska konferencija ne zna kako reagirati. To je sramoćenje Siska i katoličke crkve. Vrh katoličke crkve ga nikad nije osudio. Ustaške osuđenike naziva hrvatskom vojskom, njegovih je takvih izjava toliko… Ne očekujem izjavu Kaptola, jer oni toliko toga znaju”, rekao je Klasić, no kazao je kako u Sisku na vlasti nije neka desna stranka nego SDP. Dodao je i kako je Košić s takvim izjavama u sukobu s trenutnim papom.

“Srpska pravoslavna crkva i Srpsko narodno vijeće toliko su napravili na Baniji – na stranu milijun eura koje je Srbije dala Hrvatskoj, grad Beograd je Srpskoj pravoslavnoj crkvi dao 200.000 eura za koje je kupljeno 50 kontejnera, a misle ih kupiti oko 100. Nikada nisu, kao što je Porfirije i rekao, gledali koje su nacionalnosti ljudi kojima pomažu – potres ne pravi razliku, ni pomoć ne treba praviti razliku. Oni surađuju s Crvenim križom, i dok Srpska pravoslavna crkva pomaže na terenu – Košić kaže da su Srbi problem. On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota.

“Košić o povijesti govori revizionistički, bira trenutak od kada gleda povijest, a Banija je prostor na kojem stoljećima žive Srbi i Hrvati – puno više Srba, ali i Hrvati”, kazao je Hrvoje Klasić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI