POZADINA OSNUTKA MEDVEDOVA STOŽERA: Što nam je Plenković prešutio?

Hrvatska odnedavno ima novi Stožer, onaj na čijem se čelu ukazao ministar branitelja Tomo Medved. No kritičari smatraju kako se predsjednik Vlade odlučio na osnivanje novog stožera kako bi njime barem dijelomice zatomio tvrdnje o tome kako sustav pomoći ne funkcionira na petrinjskom području pogođenom potresom.

Da netko mora biti odgovoran za događanja u tome kraju i prije formiranja stožera naznačio je predsjednik Milanović u intervjuu za N1 osobno predlažući Medveda za tu poziciju. Nedugo potom i premijer Plenković potvrđuje kako Medved preuzima kormilo ovog stožera. Od tada Medved uvjerava javnost da situaciju drži pod kontrolom te da neumorno rade na terenu, no s druge strane sve je manje građana koje Vlada može uvjeriti u to da se u prvih nekoliko dana u Banovini sve odradilo onako kako je trebalo.

Istina, Plenković se nedugo nakon potresa u društvu s predsjednikom ukazao u Petrinji, no šest dana bilo je potrebno da vladajući proglase katastrofu. Na konferenciji za tisak na kojoj je proglašena katastrofa i službeno je predstavljena Medvedova uloga u Stožeru, koji doduše pomalo zbunjuje javnost. Naime, kako je rečeno, Medvedov će stožer djelovati preko Zakona o sustavu civilne zaštite, no s druge strane prema zakonu rukovođenje Stožerom zaštite u trenutku proglašenja katastrofe prema zakonskim odrednicama preuzima predsjednik Vlade, član Vlade ili načelnik Stožera civilne zaštite za koju je nadležno ministarstvo unutarnjih poslova. Na čelu Nacionalnog stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je Davor Božinović koji još od proljeća upravlja korona krizom.

No, izgleda da se Božinović ovoga puta nema namjeru petljati u krizu s potresom pa je stoga Plenkoviću prepustio da se ‘bakće’ time te da se među sobom vladajući dogovore koje uopće jesu zakonske ovlasti novog stožera. Upućeni svjedoče kako je Medved doslovce imenovan preko noći kao dio dogovora između Plenkovića i Milanovića, a premda ministra branitelja opisuju kao vrhunskog organizatora, pred njim su sada u organizacijskom smislu doista veliki izazovi na koje neće biti lako odgovoriti. Istovremeno, ovakvo rangiranje ide u prilog onima koji unazad nekoliko tjedana polemiziraju o tome da su Božinović i Plenković odnedavno zahladili odnose.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI