POZIVA NA UJEDINJENJE SRBIJE, ŽELI RAZBITI DAYTON I KRŠI ZAKON: Milorad Dodik ponovno provocira

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Milorad Dodik u četvrtak je otvoreno prekršio Kazneni zakon BiH, rekavši da u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida nad Bošnjacima. Dodao je i da će na tome inzistirati, čak i po cijenu zatvora.

“Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktualna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizira i ‘sada se sve zna’. Istina je jedna, a to je da genocida nije bilo”, rekao je Dodik za srpsku novinsku agenciju Tanjug.

Uz to je dodao da ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, odnosno razbijanje BiH u sadašnjim granicama, treba ostati dugoročni cilj bosanskih Srba unatoč činjenici da u ovom trenutku to nije moguće realizirati.


“Ono u što sam siguran jest da ta ideja treba živjeti sve do njena ostvarenja”, kazao je Dodik.

Krajem srpnja, pred odlazak s te pozicije i prije dolaska Christiana Schmidta, bivši visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko izmijenio je kazneni zakon u BiH, tako da je predviđeno sankcioniranje onih koji javno zaniječu ratne zločine dokazane u sudskim procesima, a osobito genocid u Srebrenici.“Tko javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijed, podrijetlo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u izmjenama kaznenog zakona koje su stupile na snagu početkom kolovoza.

Precizirano je i da će s najmanje tri godine zatvora biti kažnjeni prekršitelji te zakonske odredbe koji su dužnosnici ili odgovorne osobe ili zaposlenici u tijelima vlasti ili bilo kojem tijelu koje se financira iz proračuna.

Nakon izmjena kaznenog zakona, iz Tužiteljstva BiH su potvrdili da su počeli prikupljati potrebne informacije, a istrage su do sada pokrenute u najmanje dvadesetak slučajeva, iako nema potvrde na koje se osobe te istrage odnose.

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik za BiH, koji je tu dužnost preuzeo 1. kolovoza, rekao je da je spreman koristiti ovlasti koje su mu na raspolaganju i koje uključuju mogućnost smjene izabranih dužnosnika.

Kao “crvenu crtu” koju oni nikako ne bi smjeli prijeći i zbog čega bi sigurno snosili posljedice opisao je ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, na što je Dodik u svojoj izjavi izravno pozvao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI