Pravni fakultet povisio je školarine usred najveće krize: U dokument od 2000 stranica ubacili su promjenu bez da je itko to spomenuo

Tekuća akademska godina za studente Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bila je turbulentna. Ne samo da su studenti zbog odluka Stožera bili primorani na online ispite i predavanja, već ih je pogodio i razoran potres u Zagrebu koji je devastirao zgrade Pravnog fakulteta.

Po svemu sudeći, čini se da studentima nova akademska godina počinje još turbulentnije. Naime, prema odluci Vijeća Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izvanrednim studentima školarina je povećana sa 100 kuna po ECTS bodu na 120 kuna po ECTS bodu. Da stvar bude gora, upute za upis u višu godinu studija postavljene su danas, 19. rujna 2020., na mrežne stranice fakulteta (iako je bilo rečeno kako će obavijest biti stavljena 17.rujna 2020.), a rok za upis postavljen je na 21.9.2020. što daje studentima 2 dana vremena, a rok za plaćanje školarine koja je neočekivano povećana postavljen je na 23. rujna 2020.

Efektivno takva odluka znači kako student koji upisuje sve predmete zimskog semestra sada mora u roku od 4 dana skupiti 3.600 kuna za upis kolegija i 300 kuna za upisninu. S obzirom da je dosadašnja dugogodišnja praksa fakulteta bila da se školarina plaća do kraja rujna, a nekada i do drugog tjedna u listopadu, studenti svakako nisu očekivali da će se od njih tražiti plaćanje školarine u ovako kratkom roku.

Sukob Studentskog zbora sa Upravom

Na sjednici Vijeća Studentski zbor Pravnog fakulteta tražio je od Uprave fakulteta da olakša svojim studentima, što zbog potresa, što zbog toga što su mnogi zbog odluka Stožera došli u slabiju imovinsku situaciju. Konkretno, Studentski zbor tražio je smanjivanje uvjeta za upis više godine na 44 ECTS boda, omogućavanju plaćanja školarine na više rata i smanjenju školarine za najpogođenije studente.

Rezultati su sljedeći:
1. 44 ECTS – 43 za, 73 protiv, 26 suzdržanih
2. Rate – 65 za, 53 protiv, 24 suzdržanih
3. Smanjenje školarine – 55 za, 62 protiv, 23 suzdržanihStudentski zbor zaključuje: “Niti jedan od naša tri prijedloga nije usvojen (traži se većina prisutnih, dakle 50%+1 od svih koji su glasovali). Ipak, kod drugog prijedloga Uprava je tvrdila da ga nema potrebe usvojiti jer takva praksa već postoji – odnosno da već odobravaju plaćanje na više rata studentima koji im pošalju molbu s valjanim razlogom. Sukladno tome, tražit ćemo od Uprave da tu informaciju javno objavi u obliku obavijesti kako bi svi studenti našeg Fakulteta bili svjesni te mogućnosti.“

Danas je Studentski zbor objavio na svojoj Facebook stranici kako ih je Uprava prevarila time što su im u dokument od 2000 stranica ubacili promjenu cijene ECTS boda bez da je itko spomenuo tu, vrlo važnu, promjenu. Prenosimo njihov tekst u cijelosti: “Poštovane kolegice i kolege, povećanje cijene ECTS boda sa 100 na 120 kuna za izvanredne studente je kriomice izglasano na sjednici Fakultetskog vijeća 16. rujna. Uprava je prijedlog izmjene u dokumentima (od otprilike 2000 stranica) poslala na takav način da nije bilo razumno očekivati da će on biti uočen. Također, sam način vođenja sjednice, koji nije sličio niti jednoj ranijoj, otežao je raspravu jer sama promjena nije prezentirana na Fakultetskom vijeću od strane Uprave niti je Uprava obavijestila studentske predstavnike da tako što planira.

Takvo ponašanje smatramo apsolutno nedopustivim te smo uložili dekanu suspenzivni veto (što znači da se odluka stavlja izvan snage i Vijeće tek za 8 dana može ponovno odlučivati). Očekujemo da će dekan sutra odlučiti uvažava li veto. U slučaju da veto ne bude uvažen spremni smo na daljnje akcije.

Također napominjemo kako smo uočili i sljedeće probleme:

– rok za upis je iznimno kratak i predstavlja ozbiljan problem studentima koji su opravdano
očekivali da će moći do kraja mjeseca uplatiti školarinu (kao i svake godine)
– nekim studentima koji upisuju 5. godinu nisu upisane ocjene na Studomat zbog čega su
ostali uskraćeni za predmete modula koje žele
– nekolegijalni stav referade koja zabranjuje studentima da se javljaju s pitanjima oko upisa

Apeliramo na sve studente da još NE uplaćuju školarinu i da prate naše obavijesti. Studentski zbor će vijećati i odlučiti koju su daljnji koraci, ali da postignemo naš cilj i zaštitimo naša prava moramo sad biti solidarni i držati se skupa. Vaš SZ“, prenosi narod.hr.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI