Predsjednica otkrila kako “za nju kao majku ljudski život počinje začećem”

Screenshot/Nova TV

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dala je veliki intervju Siniši Kovačiću, glavnom uredniku Hrvatskog katoličkog radija, u kojem je komentirala niz pitanja, pa i ovlasti predsjednice.

Predsjednica Grabar Kitarović smatra da ipak ne treba mijenjati predsjedničke ovlasti.

„Ne, ne treba. Ovlasti, odnosno autoritet predsjednika ne proizlazi iz formalnih ovlasti formalne vlasti već iz djelovanja te osobe – predsjednika ili predsjednice. Mi smo 90- ih godina bili u polupredsjedničkom sustavu i to je tada bilo apsolutno nužno. Tada smo bili u drukčijoj situaciji. Bio je rat i nestabilno stanje te je postojao jedan drukčiji sustav. Međutim, promjenom ustava ograničene su predsjedničke ovlasti. Iskreno da vam kažem, i ja bih ponekad rado htjela imati veće ovlasti, ali Hrvatska treba biti parlamentarna demokracija, doista parlamentarna. Ja mislim da treba ići k jačanju ovlasti Sabora i jačanju svijesti i uloge svakog saborskog zastupnika, a ne jačanju vlasti pojedinca”, rekla je Grabar-Kitarović za Hrvatski katolički radio.

Rekla je i da se zalaže za pravo na priziv savjesti te za nju kao majku nema dvojbi kada započinje ljudski život.

„Za mene kao majku ljudski život počinje začećem. To mogu posvjedočiti – taj osjećaj kada vidite ultrazvuk, kada čujete otkucaje srca, to se ne može opisati. U tom trenutku, i u prvoj i u drugoj trudnoći, sam se rasplakala od sreće. Kada čujete to srce koje kuca ispod vašeg srca shvatite da je to ljudsko biće”, rekla je predsjednica.



Predsjednica je rekla i kako nađe vremena i za slušanje Hrvatskog katoličkog radija. „Nađem vremena, a posebno u autu. Moram reći, a nadam se da se ovi dečki koji su u mojoj pratnji neće naljutiti, ali ima nekoliko njih koji redovito slušaju katolički radio i mole krunicu u autu. Iznimno mi je drago da zapravo svi ljudi koji me okružuju su isto tako vjernici…”

Predsjednica Grabar Kitarović je zapjevala omiljenu duhovnu pjesmu Krist na žalu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI