PREMIJER PREDSTAVIO STRATEGIJU NACIONALNOG RAZVOJA: ‘Ovaj dokument je stavljen u globalni trenutak’

Foto: Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Vlade na kojoj je odbijen prijedlog 40 oporbenih zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću.

Vlada je donijela i odluku o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, imenovanju nacionalnog koordinacijskog tijela, tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa i neovisnog revizorskog tijela.

Uz to, donijeli su i odluku o sudjelovanju u financiranju obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje za ovu godinu, u ukupnom iznosu do 800 tisuća kuna, a novac je osiguran u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Plenković se obratio medijima pa podsjetio kako su jutros uputili dokument i predsjedniku republike i predsjedniku Sabora.

“Također smo izrazili uvjerenje, u pismu predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića da će svi zastupnici izraziti svoje stavove”, rekao je.“Izrada Nacionalne razvojne strategije označit će uspješniju Hrvatsku 2030. godine. Ona je iskorak nužan jer u natjecateljskom, globalnom okruženju, svaka država mora pronaći svoje odgovore na nove izazove”, rekao je.

“Ovaj dokument je stavljen u globalni trenutak”, tvrdi premijer.

Dotaknuo se i procesa obnove Zagreba i okolice, a tvrdi, ona je počela i samim Zakonom o obnovi.

Hrvatska je zbog pandemije suočena s najvećim izazovima od rata, a neizvjesno je do kada će trajati, rekao je premijer pa dodao: “Za nas je važnije nego ikada, pravodobno prepoznati nove trendove. Na koje način odgovoriti na sve izazove”, govori.

Nazvao je Nacionalnu razvojnu strategiju sveobuhvatnim aktom strateškog planiranja, a sve s ciljem ostvarenja vizije Hrvatske 2030. godine.

“Sve ono o čemu kao društvo težimo i zamišljamo. Hrvatsku vidimo kao konkurentu, inovativnu i sigurnu državu, prepoznatljive kulture i jednakih prilika…”, tvrdi premijer.

“Idućih 30 dana, kroz postupak javnog savjetovanja, da svi naši građani, svatko tko želi dati doprinos, iskoristi ovu prigodu i svojim idejama daju doprinos ovom dokumentu. Brojni su naši sugrađani i do sada aktivno djelovali u izradi ovog dokumenta”, rekao je premijer.

Nakon završenog javnog savjetovanja, Upravljački odbor treba prihvatiti taj dokument, a onda ga mora prihvatiti Vlada koja će ga uputiti u Hrvatski sabor, objasnio je premijer.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI