PREMIJEROV JASAN STAV O DRŽAVNIM PLANOVIMA: ‘Važan je regionalni razvoj, obnova potresom oštećenih mjesta i dobri odnosi s BiH’

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Na obilježavanju Dana grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja bio je premijer RH Andrej Plenković koji se na pri obraćanju medijima osim grada Bjelovara dotaknuo i nekih drugih tema.

Premijer je najavio izgradnja brze ceste u tom dijelu zemlje biti dovršena do kraja mandata njegove vlade.

“Smatram da svi projekti koji su dobro pripremljeni će u sljedećim godinama pomoći razvoju grada. Posebno je važna brza cesta, time će Bjelovar konačno biti integriran sa Zagrebom. Tu cestu ćemo nastaviti i do Virovitice, to je jedan od naših prometnih prioriteta”, rekao je Plenković, dodavši da je ukupna vrijednost projekta oko 400 milijuna kuna.


Dotaknuo se i pitanja završetka opće bolnice u Bjelovaru, projekta vezanih za turizam te geotermalnih izvora.

“Politika regionalnog razvoja koja je naša najsnažnija politika će se demonstrirati i danas ovdje u Bjelovaru”, rekao je.Postavilo mu se i pitanje o Zakonu o obnovi nakon potresa koji su zatekli mjesta kontinentalne Hrvatske.

“Nemam što dodati. Imate ministra Horvata koji je zadužen za obnovu. Bitno mi je da si Zagreb i Banovina obnove i da se Zakon što prije usvoji. Svako treba raditi svoj posao”, rekao je premijer te komentirao i stanje u susjednoj zemlji.

Premijer je komentirao i stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini.

“Moja politika su partnerski, kvalitetni odnosi s BiH. Pokazujemo privrženost Hrvatske za što tješnje povezivanje s BiH. Naša pozicija nije od jučer”, poručio je premijer i dodao da  godinama govori isto te da je “euforija malo neobična”.

“Postoje tri važna trenutka međunarodne zajednica prema BiH. Postoji slika iz 1995., ona se događa nakon što je RH svojim akcijama oslobodila dijelove teritorija BiH. Nakon toga slijede druge slike. Poput slika kroz presude za predmet Sejdić-Finci. Postoji i treća, kad nemate više nijednog aktera koji se sjeća tog razdoblja i tko zna tko je bio tko. Sada tu temu vode neki drugi akteri i pokušavaju naći rješenje. Mi se protivimo banalizaciji i simplifikaciji koja ide od Daytona do Bruxellesa. Na otpor nailazi ta vrsta pojednostavljenja priče u BiH. Naša je zadaća da tumačimo to međunarodnoj zajednici”, kaže premijer.

Ističe da je BiH zemlja koja je najviše upućena u nas i mi u nju, od svih susjeda.

“Naša je pozicija prirodna i normalna, mi imamo ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan RH. HDZ ima dodatnu obveznu. To su sve teme koje su naš dnevni red svakog dana i tko god u tom procesu može pomoći, dobro je došao”, pojašnjava.

Plenković kaže i kako Palmer čuje kako treba izbjeći izborni inženjering te situaciju da članovi jednog konstitutivnog naroda biraju predstavnike drugom.

“Ta praksa je protivna i duhu i slovu Daytona”, smatra premijer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI