PREMINUO LAZO GOLUŽA: Novinar, urednik i poznati kvizaš napustio nas je u 85-oj godini života

Lazo Goluža, doajen Hrvatske televizije i tvorac ‘Kviskoteke’, preminuo je u 85. godini života, potvrdio je to za 24 sata njegov sin Dominik Goluža. Neslužbeno, Goluža je preminuo u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Proslavio se pokrenuvši ‘Kviskoteku’ koja je u eter ušla još 1979. godine, no tijekom svog života radio je na čak nekoliko kvizova znanja: Malo ja, malo ti3-2-1, ali vrijedanZnaš, znamPješčani sat… Bio je urednik licencnih TV igara Brojke i slova i Kola sreće.

Autorski surađivao s njemačkom postajom ARD (1989/90), britanskim TV Yorkshireom i ITV-om (1992. i 1997) te s francuskim obrazovnim TV kanalom La Cinquiềme (1996). Kako navodi HRT, nakon umirovljenja 2001. nastavio surađivati na postavljanju licencnoga kviza Tko želi biti milijunaš? te s autorskim prinosima. Također stvara nove TV formate kvizova, od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija. Objavio je i knjige kvizova Kviskoteka (s B. Lipanovićem, 1982) te Kviskoteka – igra pitanja (s D. Novakovićem, 1990).

Za svoja djela, Goluža je nagrađen nagradama HRT-a: godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995. godine.

Inače, ovaj novinar i urednik diplomirao je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a nakon studija s Pajom Kanižajem pokrenuo je časopis Paradoks.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI