PREPORUKE HZJZ-a: Evo kako se treba ponašati prilikom ulaska u sportski objekt, igraonicu, školu za strane jezike…

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)  objavio je nove preporuke i upute za sprječavanje i suzbijanje širenja bolesti COVID – 19 s obzirom na to da je stožer civilne zaštite RH donio nove preporuke i mjere, a koje se odnose na treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima, kao i otvaranje dječjih igraonica i radionica, za ugostiteljske objekte kojima je dozvoljena priprema i dostava hrane, pića, napitaka i slastica te naposljetku i one za rad škola stranih jezika i drugih sličnih oblika edukacije tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19).

Tako stoji kako se u svim gore navedenim situacijama potrebno pridržavati osnovnih mjera zaštite kakvo je održavanje fizičke distance, dezinfekcija ruku prilikom ulaska, redovito prozračivanje prostora, ali i mjerenje temperature prilikom ulaska u prostor recimo škole za strane jezike i slično.

Što se tiče recimo ugostiteljskih objekata, istaknuto je kako je zabranjeno stimuliranje zadržavanja kupaca u blizini objekta recimo puštanjem glazbe, a “terase treba ograditi, a stolove i stolice maknuti ili posložiti na način da je onemogućeno njihovo korištenje”. Navode dalje kako se svi koji stoje u redu moraju pridržavati epidemioloških mjera te održavati razmak i nositi zaštitnu masku. Što se tiče ugostitelja, navedeno je kako se preporuča odvajanje mjesta za izdavanje hrane i/ili pića od mjesta narudžbe, a prilikom naplate, odnosno poslije iste, pult je potrebno dezinficirati, a osoba koja izdaje narudžbu nakon svake osobe mora dezinficirati ruke.

Nešto detaljnije upute su za dječje igraonice i radionice. Osim dakako obavezne dezinfekcije ruku i zaštitnih maski od zaposlenika igraonice, potrebno je održavati fizički razmak od 1,5 metara. “Razmak se podrazumijeva na međusobni razmak svih prisutnih djelatnika i korisnika. Ako aktivnost podrazumijeva pojačanu razinu kretanja sudionika u prostoru ili se radi o športskoj aktivnosti (primjerice turnir), potrebno je definirati broj prisutnih osoba prema kriteriju površine prostora (1 osoba na 7m2 u unutarnjim prostorima)”, stoji u uputama.

Navode kako djeca s bilo kakvim simptomima, kao i roditelji ne smiju doći u igraonicu, a prilikom predaje djeteta osoblju igraonice, roditelj čeka ispred iste, održavajući razmak od drugih roditelja/djece.“Aktivnosti se moraju organizirati na način da budu vremenski skraćene koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje djece i zaposlenika kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Ako je odlazak na aktivnosti i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere”, ističu dalje te dodaju kako se “izbjegava svaki ulazak drugih osoba (primjerice zbog čišćenja, popravka ili donošenja hrane) u prostoriju tako dugo dok su djeca u prostoriji”.

U športskim dvoranama na svakih 200 metara kvadratnih potrebno je istaknuti dozatore za dezinfekciju dok se u samom prostoru “treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi. Broj osoba pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za trening ili športsko-rekreativnu aktivnost i o tome se na ulazu u objekt mora istaknuti odgovarajuća obavijest. Korisnici upotrebljavaju samo vlastiti ručnike, tuševi, svlačionice nisu u uporabi”, ističu.

“Na svakih 50 m2 prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite”, dodaju potom da “treninzi odnosno športsko-rekreativne aktivnosti smiju biti održane samo sukladno rasporedu i s točno onim športašima, odnosno korisnicima i trenerima, instruktorima ili voditeljima te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu. Ako za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti športski objekt koristi više korisnika, prioritete će odrediti korisnik, zajedno s pravnom osobom koja upravlja športskim objektom”, navode.

Naposljetku, tijekom radnog vremena potrebno je osigurati obaveznu pauzu od sat vremena. Ona može biti u sredini radnog vremena, na kraju radnog vremena, kao i između grupnih treninga, a tada je potrebno temeljito dezinficirati prostor, ali i opremu te prozračiti isti.

Nove preporuke dostupne su ovdje!

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI