PRETRESLI SMO GODINU ZA NAMA: Evo zašto Hrvatska ide u bolje sutra!

Cropix

Godinu na izmaku mnogi će, vjerujemo, nastojati što prije zaboraviti, s obzirom na krize koje su je obilježile. Period je to u kojem se i na hrvatskoj političkoj sceni odvijalo mnoštvo turbulencija.

Na samim začecima 2020. godine premijer Andrej Plenković suočio se s aferama svojeg danas već bivšeg ministra Milana Kujundžića, a dok se nacija bavila ministrom zdravstva, Plenković i njegovi ministri bezuspješno su fokus nastojali prebaciti na hrvatsko presjedanje Vijećem Europske unije.

Fokus se nastojao prebaciti i s drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima je pobjedu umjesto HDZ-ove kandidatkinje odnio bivši premijer Zoran Milanović koji je već s inauguracijom počeo dizati prašinu u javnom prostoru pa je umjesto uobičajenih parada odabrao skromnu ceremoniju na kojoj je uz nekolicinu političara nazočilo ponešto onih koji su na inauguraciji morali biti.

Uz članove Milanovićeve obitelji na inauguraciji je sudjelovala i Josipa Lisac čija je izvedba himne izazvala žestoke polemike u javnom prostoru. No, i Kujundžić, i predsjedanje, i predsjednički izbori pali su u drugi plan s pojavom koronavirusa.

Iako se na početku činilo kako je riječ o nekoj tamo trivijalnoj bolesti koja se događa u dalekoj Kini, vrlo brzo cijela država je stala, hrvatska javnost suočila se s nepoznatim neprijateljem, a koordinatori korona krize postali su nacionalni heroji.Taj herojski status među prvima je pripao novom ministru zdravstva Viliju Berošu, no zajedno s njime popularizirali su se i ostali članovi Nacionalnog stožera pa danas i djeca u vrtićima vrlo dobro znaju tko je Krunoslav Capak, a tko doktorica Markotić i čime se bavi Davor Božinović.

Ono što je danas možda već zaboravljeno jest to da su prije korona krize i proljetnog lockdowna u vladajućem HDZ-u održani unutarstranački izbori na kojima je pobjedu odnio tim premijera Plenkovića.

Tim je činom na margine hrvatske politike otpravljen Miro Kovač, a skupa s njime i ministar Tomislav Tolušić te Milijan Brkić. Pobjedu na stranačkim izborima, a potom i uspjehe u borbi s korona krizom predsjednik Vlade Andrej Plenković odlučio je iskoristiti i za parlamentarne izbore.

Na iznenađenje mnogih ti su se izbori održali u srpnju, a na njima Plenković pritisnut uhićenjem Josipe Rimac i aferom Vjetroelektrane odnosi premoćnu pobjedu, čime se destabilizira pozicija Domovinskog pokreta i Miroslava Škore, koji je prema brojnim projekcijama analitičara trebao biti jedno od najvećih iznenađenja u ovoj godini.

Iznenadila je zato ekipa iz Mosta koja se s nekoliko osvježenja digla iz pepela pa slijedom toga ova otpisana družina danas ima svoj zastupnički klub u kojem uz ostalo sjedi i bračni par Raspudić.

Nakon tih parlamentarnih izbora u sabornici više ne gledamo Vesnu Pusić, Nenada Stazića, Milanku Opačić i brojne druge dugogodišnje zastupnike, a umjesto njih saborske klupe napunili su ljudi poput Tomislava Tomaševića, Sandre Benčić, Dalije Orešković i drugih.

Kao što je poznato, u koaliciji sa SDSS-om Vladom rukovodi Plenković s par novih ministara, dok poziciju potpredsjednika Vlade drži i Boris Milošević koji se ove godine pojavio i u Kninu, i u Vukovaru.

U Kninu se pojavio i predsjednik Milanović koji se zbog odlikovanja Mije Jelića zavadio sa bošnjačkom političkom elitom, baš kao što se nešto prije toga prepirao s domaćom braniteljskom populacijom nakon izjava o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu za koju je rekao da ju treba baciti, ali i nakon odlaska s obilježavanja obljetnice Bljeska na kojoj se netko pojavio u majici s natpisom “Za dom spremni”.

Plenković se pak u godini za nama možda najžešće svađao s prosvjetarima koji su tjednima štrajkali potražujući svoja prava. Za to vrijeme ministrica Divjak glumila je dežurnu sindikalisticu, a potom i ženu koje se ne tiču događanja u njenom ministarstvu.

Danas Plenković tih problema nema, Divjak od ljetošnjih izbora više nije ministrica, nema više ni HNS-a, a ni Bandićevih žetončića koji su mu puhali za vratom. Ima zato potresa koji su na noge digli cijelu državu, od onog zagrebačkog do ovih posljednjih petrinjskih, sve je više građana koji strahuju od svakog novog podrhtavanja tla, ali i sve više onih koji uslijed ovih poigravanja prirode ostaju bez svojih domova.

Ima dakako još uvijek i korone, i to onog dugo najavljivanog drugog vala za kojeg smo navodno bili spremni, no našu nespremnost ogolili su problemi u KB Dubravi, kao i sve veći broj umrlih te oboljelih građana.

Dok se drugi val korone širio Hrvatskom, iz Remetinca je puštena Josipa Rimac, a u Remetinec otpravljen prvi čovjek Janafa Dragan Kovačević. Ni jedna od tih afera nije rasvijetljena, niti im se nazire kraj, još se ne zna što će biti s Todorićima, no zato se zna da je Vidošević uspio opravdati porijeklo dijela svoje imovine.

Zna se i da imamo Ustavni sud koji nema ništa protiv mjera s kojima se nastojala suzbiti korona, a zna se da imamo i Jelenu Veljaču koja se i u ovoj godini gorljivo borila za prava žena, a koja odnedavno ljubi bivšeg savjetnika bivše predsjednice.

Severina se možda razvodi, a mi sasvim sigurno imamo najbolji narod na svijetu. Narod koji je na koncu godine pobijedio, koji je uza sve afere, korone i probleme ujedinjen onda kada je najteže. I baš zato možemo biti sigurni da ova zemlja u godinama koje su pred nama ipak ima svijetlu budućnost.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI